Broloppstider på nätet - men inga placeringar

Den stora massan i Broloppet kommer inte att få någon placering.
Det beskedet gav på onsdagen tävlingsledningen för Broloppet. Samtidigt började man få ordning på resultaten från måndagens folkfest och på flera adresser på nätet kan man nu hitta Broloppsresultaten.

- Vi har haft stora problem med resultatservicen. Företaget som har hand om resultathanteringen kunde fick inte ens fram resultaten för eliten till presskonferensen i måndags, säger presschefen Carsten Erichs.
Med 79713 fullföljande löpare kan man förstå att det blev ett enormt tryck på datahanteringen. Chipregisteringen verkar dock ha fungerat bra även om man vid ett tillfälle under loppet fick stänga av målgången någon minut medan man bytte en dator.
- Vi har inte möjlighet att redovisa någon lista i placeringsordning. Vill verkligen löparna ha det? Jag tror att det räcker med tiden, säger tävlingsledaren Stig Nilsson.
På onsdagen publicerades tiderna för de löpare som anmält sig hos Malmö AI i Sydsvenska Dagbladet. Listorna är i bokstavsordning. Samtidigt lade man ut de svenska listorna på sin hemsida http:sydsvenskan.com.
Broloppets hemsida www.Broloppet.com lovar tiderna för de svenska löparna under onsdagskvällen.
På www.chipstats.com finns samtliga tider med mellantider men ingen placering.
För eliten finns en resultatlista för de två första startgrupperna. Listan är i ordningen efter "guntime". En löpare som startat fem minuter efter första startgruppen men som sprungit på exempelvis 1.10 enligt chiptiden är i resultaten redovisad som 1.15.
Den principen har man dock frångått för de följande startgrupperna och tiden som redovisas i de olika resultatsökningarna på Internet är alltid "chiptime".
Frågan är nu hur de löpare i de bakre startgrupperna som gjort bra tider kommer att hanteras. En sak är att de inte får en placering, en annan är att de tvärtemot elitlöparna kommer att få sin chiptime som officiell tid.
Även bäste expert är konfunderad över Broloppsresultaten.
- Man skulle kunna se Broloppet som flera smålopp. Vad jag förstår så startades varje startgrupp med pistolskott och tiden fram till startlinjen ska
läggas till för de löparna liksom det gjorts för eliten, funderar Svenska friidrottsförbundets statistikexpert A Lennart Julin.
Mer som förbryllar är den stora skillnad mellan guntime och chiptime som de bästa löparna hade. Segraren Tesfaye Tola hade 59.46 i chiptime men fem sekunder sämre, 59.51 i "guntime". Klockan i TV4-sändingen visade på 59.48 när Tola sprang i mål.
- Vi har också funderat över vilken tid som är rätt, men tidtagningsföretaget säger att det är den tid som publicerats som stämmer, säger Stig Nilsson.

Länkar till Broloppsresultat:

Sydsvenskan


Broloppets hemsida


www.chipstats.com