Tufft upplopp för tävlingsledaren

Niels Jørgen Holdt såg trött ut när nummerlappsutdelningen för Broloppet öppnade i Club Danmark-hallen i Köpenhamn klockan 10 på fredagen.
- Det har inte blivit mycket sömn de senaste dagarna, förklarade Niels Jørgen Holdt, som är tävlingsledare för den danska delen av den största löpartävling som någonsin arrangerats i Norden.

Hela 91 000 anmälningar har kommit in till måndagens halvmaraton mellan Köpenhamn och Malmö,
Köpenhamnsklubben Sparta har ansvaret för starten och första halva av loppet. Malmö AI svarar för den andra halvan av loppet och målet.
I Malmö öppnade nummerlappsutdelningen klockan nio på fredagen i Malmö Mässan.
- Vi har jobbat med förberedelserna för Broloppet i fem år. I början var arbetet inte så intensivt, men den senaste tiden har vi haft fullt upp, berättar Niels Jørgen Holdt.
"Röda korset öppnar bron" är samlingsnamnet för alla aktiviteter som pågår på den nya Öresundsbron under Pingsthelgen. Lördagen den 1 juli öppnas bron för bil och tågtrafik. Under pingsthelgen kan alla intresserade gå, cykla, springa eller åka inline över bron.
Under fredagen väntas 25000 svenskar och danskar cykla över Öresundsbron. På lördag och söndag är bron öppen för den som vill gå från Köpenhamn till Malmö, eller från Malmö till Köpenhamn. Klockan 18 på lördagskvällen startar ett inlinelopp över Öresundsbron.
De riktigt morgonpigga kan se solen gå upp från öresundsbron tidigt på söndagsmorgonen. Klockan 04.00 startar nämligen ett cykellopp där 60-talets danske cykelstjärna Ole Ritter deltar.
- Annandag pingst är det så dags för Broloppet. Hela 91000 har betalt 550 kronor för att få springa, jogga, lunka, eller gå över bron. Loppet direktsänds av TV4.
Klockan 9.00 går starten för elitklassen. Klockan 9.40 startar sedan 5000 elitmotionärer. Därefter startar övriga deltagare i grupper över 1250 var femte minut från klockan 10 till 17.
Startern går i Kastrups stadspark vid brofästet på den danska sidan av bron. De första fyra kilometerna av loppet går genom världens längsta sänktunnel som går 25 meter under havsytan. Sedan väntar fyra kilometer på den konstgjorda ön Pepparholmen innan löparna når den nästan 8 kilometer långa bron.
Högsta punkten på bron är 70 meter över havet. Nivåskillnaden mellan loppets högsta och lägsta punkt är alltså 95 meter. Efter bron återstår fem kilometer till målet i Ribberstorpsparken.
Under Broloppet använder löparna halva körfältet. På brons andra körfält går drygt 100 bussar i skytteltrafik för att transportera svenska löpare till starten och danska löpare tillbaka till målet.
Av de anmälda kommer 54 000 från Sverige och 29000 från Danmark. Av övriga nationer är Tyskland störst med 3400 deltagare, följt av Holland med 2400 deltagare och Norge med 500 deltagare.
Vid nummerlappsutdelningen får alla anmälda en ryggsäck som innehåller en T-shirt och ett vätskebälte. Eftersom det av miljöskäl inte finns några vätskekontroller på bron får alla deltagare själva bära med sig sin dryck i vätskebältet.