Claes Nyberg 33:a i terräng-VM

Mourhit Mohammed försvarade sin världsmästartitel och Claes Nyberg blev liksom förra året 33:a när långa banan i VM i terränglöpning avgjordes på söndagen i Belgien.

Efter en lite avvaktande start arbetade sig Claes Nyberg upp genom fältet. Lera och tungsprunget är förutsättningar som Nyberg brukar trivas med och för varje varv på banan så plockade Nyberg placeringar. Från 56:e plats vid första varvningen, 45:e på andra varvet, 39:e på tredje och 36:e på fjärde varvet slutade Nyberg på 33:e plats. Avståndet till segraren var Mourhit 1.39.
Totalt var 897 deltagare anmälda till årets VM i terränglöpning, men endast två var svenskar. Den andre svenske deltagaren, junioren Henrik Nyström blev i lördags 64:e man i juniorloppet, 3.06 efter segraren Bekele Kenenisa.

VM i terränglöpning brukar vara en uppgörelse mellan kenyaner och etiopier, men i år stack européerna upp:

• Paula Raccliffe vann långa banan på lördagen och blev tvåa på korta banan på söndagen efter Etiopiens Gete Wami.
  • Mourhit Mohammed, född och uppvuxen i Etiopien men naturaliserad belgare vann herrarnas långa bana, och hade ukrainaren Sergej Lebyd närmast efter sig. Dessutom tog portugiesen Paulo Guerra fjärdeplatsen.
    På herrarnas korta bana var dock den afrikanska dominansen total: Kenyanen Koech Enock vann och bäste icke afrikan var först åttonde man.

Alla resultat finns på officiella hemsidan.