Daniel Ståhl är vinnare av bragdguldet 2023

Daniel Ståhl efter VM-guldet.

”För ett VM-guld efter mirakulöst avgörande, med urstark kontroll och nerver av stål”, så löd bragdjuryns motivering. ”Det känns otroligt stort” säger Daniel Ståhl.

För dig som inte minns den där speciella dagen, VM-finalen den 21 augusti i år, gör vi en snabb tillbakablick. Allt ser bra ut för diskuskungen från Spårvägens FK. Och i den fjärde omgången slår Daniel till med fantastiska 69.37. Men så får den regerande mästaren från Slovenien, Kristjan Ceh plötsligt får iväg diskusen 70,02 meter och tar ledningen. Nu har Ståhl endast ett kast kvar – och som han kastar! Han får iväg diskusen hela 71,46 meter, det blir ett VM-guld och dessutom ett nytt mästerskapsrekord.

Svenska Dagbladets bragdguld har delats ut sedan 1925. Medaljen ges till "årets främsta svenska idrottsbragd" och kan ges både till ett lag eller en individuell idrottare. Genom åren har 20 friidrottare fått bragdguldet –  bara en kastare tidigare (Harald Andersson 1934). Men nu efter Daniels Ståhls magiska VM- bragd är det alltså dags igen. Han är dessutom den första friidrottaren från Spårvägen som fått Bragdguldet.

– Jag blev otroligt glad. Det är 13 personer i juryn som bestämmer och det är fler som gjort ett fantastiskt år, inte bara vi i friidrotten, både individuella idrottare och lag. Att vara en del av det är otroligt stort, säger Ståhl.

För Friidrott.se beskriver svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist, som själv fick bragdguldet 2005 sin känsla efter gårdagens tillkännagivande

- Ur ett personligt perspektiv var sista omgången i Budapest det mest spännande och mest dramatiska ögonblicket jag har upplevt i mitt liv som förbundskapten, och ett av de mest dramatiska jag varit med om i friidrotten överhuvudtaget, säger hon.

Stockholmaren och Spårvägaren Daniel Ståhl, bor numera i Malmö tillsammans med sin flickvän kulstötaren Fanny Roos, där de båda två tränar för den Malmöbaserade Staffan Jönsson.

–Det här året var magiskt. Jag och Fanny bytte tränare och bestämde oss för att flytta till Malmö. Vår coach Staffan Jönsson har vart episk i alla lägen, varje dag. Jag har känt honom i över 15 år, han har vart fantastisk och har verkligen ett diskusöga, säger Daniel till DN.

Och så här säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen som ägs av Spårvägens FK och Hässelby SK.

– Vi brukar säga att vi får vara med och förverkliga drömmar och denna gång är det kanske mer sant än någonsin. Allt överskott som Marathongruppens lopp genererar går tillbaka till idrotten, och inte minst till våra ägarföreningar Hässelby SK och Spårvägens FK. Ända sedan Daniel var ungdom har han tränat och tävlat för Spårvägen och medlen våra evenemang skapat har hjälpt honom att göra den satsning som krävs. Vi är så oerhört stolta och inte minst eftersom Daniel varje år fortfarande ställer upp som engagerad funktionär. En förebild på alla sätt. Nu också med Bragdguldet runt sin hals.

Daniel Ståhl som funktionär under Ramboll Stockholm Halvmarathon