David Nilsson satsar mot adidas Stockholm Marathon – topp 10 är målet

Han är landslagslöpare och tidigare svensk rekordhållare på maratondistansen. Nu satsar han för fullt mot årets stora mål, adidas Stockholm Marathon. Vi fick en kort pratstund med David Nilsson som nu går in på upploppet i sin uppladdning inför loppet.

Den tredje juni ljuder startskottet på Lidingövägen när den 44:e upplagan av adidas Stockholm Marathon går av stapeln. Evenemanget går mot ett riktigt fint år och drygt 16 000 löpare förväntas stå på startlinjen. På herrsidan hittar vi ett starkt startfält bland den svenska eliten och en av de stora förhandsfavoriterna är David Nilsson, före detta svensk rekordhållare på maraton (2.10.09) tävlandes för Högby IF, som nu satsar mot årets adidas Stockholm Marathon. 

David har tydliga mål inför årets lopp där en topp tio placering i huvudklassen och medaljplats i SM-klassen är ambitionen. Han ser även mycket fram emot att få testa den nya bansträckningen som lanserades tidigare i år. 

– Jag ser verkligen fram emot den nya bansträckningen och en av anledningarna till det är för att vi nu får springa de 15 första kilometerna så pass centralt i stan, vilket jag hoppas ska leda till snabba passertider med hjälp av publikens stöd, säger han. 

Det väntar dock tufft motstånd på resan till en topp tio placering och pallplats i SM. I SM-startfältet ser vi bland annat starka löpare såsom Archibald Casteel och Samuel Russom. Kanske ansluter det även några ytterligare stora namn innan vi nått fram till start.   

Träningen har under våren flutit på bra för David och han sprang bland annat in på en andraplats under adidas Premiärmilen i slutet mars. Bara några sekunder efter segrande Diego Estrada från USA. Så här summerar han själv sina tankar om träningen som varit och upplägget framåt. 

– Min träning i ett tidigt stadie inför adidas Stockholm Marathon har bestått av att vara hare åt vänner på andra maror, som Rotterdam och Hamburg. Direkt efter årets första mara i Sevilla har jag kört ett backpass i veckan under mars och april där dragningarna har varit mellan 150m - 1000m långa, aldrig samma utan alltid en ny backe att testa, säger han och fortsätter. 

– Totaltiden på de längsta backpassen har varit en timme med joggvila inräknat. Men snarare stannat vid en halvtimme när det gällt kortare backar. Ofta kör jag ett längre flackare pass på torsdagar med intervaller på totalt en timme även här. En bit in i maj ska jag dessutom springa ett par halvmaror, däribland Göteborgsvarvet, som ett led i att vara väl förberedd för adidas Stockholm Marathon, avslutar han.  

Vi önskar stort lycka till och ser fram emot att se honom när adidas Stockholm Marathon avgörs den 3 juni. Mer information om årets evenemang hittar du här.

Text av: Sebastian Wallin