Det drar ihop sig till SM i terränglöpning

Till helgen är det dags för SM i terränglöpning vid Galgberget i Halmstad. Detta mästerskap är speciellt eftersom alla åldersgrupper tävlar på samma plats – seniorer, ungdomar, juniorer och veteraner. Det kommer att göras knappt 700 starter och bland dem finns namn som Mustafa Mohamed, Erik Sjöqvist, Henrik Skoog, Christin Johansson och Hanna Karlsson.

SM i terränglöpning är vårens höjdpunkt på mästerskapssidan och första tävlingen för året då alla våra bästa löpare drabbar samman. Terränglöpning är speciellt och den 2 km-bana som IFK Halmstad lagt uppfyller alla krav vad gäller backar, utförslöpning och skiftande underlag.
– Start och målområdet är förlagt till området Gipen som ligger på baksidan av Galgberget ungefär 25 minuters promenad från Halmstad centrum. Banan går på gräs, grusstig och oljegrus och innehåller tre ganska tuffa backar, säger Niclas Blyh som är SM-ansvarig.
Höjdskillnaden är 15 meter och den stigningen gäller alla tre backarna på det mycket publikvänliga 2 km-varvet. Alla tre följs sedan av nerförslöpningar där speciellt den sista är brant.

Bäddat för ett trekejsarslag
I startlistan återfinns bland annat Mustafa Mohamed, Erik Sjöqvist och Henrik Skoog som alla är anmälda på både 4- och 12 km-banan. Men det är inte säkert att alla tre springer båda distanserna. Troligen springer alla tre åtminstone ”fyran” på lördagen så där är ett riktigt trekejsarslag att vänta. Trion har lagt beslag på alla individuella SM-medaljer i terräng de senaste fyra åren och även vunnit dubbelt varsin gång – Erik 2003, Musse 2005 och Henrik förra året i Alingsås.
– Erik är i sitt livs form, berättar hans pappa Rolf Sjöqvist.
På damsidan återfinns bland annat Hanna Karlsson och Flo Jonsson som båda visat fin form den senaste tiden men de får hård konkurrens av hela den övriga svenska långlöpareliten. Hässelbys Linda Ström, som vann 8 km förra året, Christin Johansson och marathon.se:s egen bloggare Lisa Blommé är några av dem.
Fjolårsvinnaren på korta banan, Ida Nilsson, kommer tyvärr inte till start på grund av problem med ett knä. Ida kom på fredagen hem från en månadslång träningsvistelse i USA och har de senaste veckorna haft ont nedanför knät vilket gör att hon väljer att avstå från att tävla nu.
SM i terränglöpning innefattar också lagtävlingar i vilka de tre bästa i respektive förening räknas in. Den sammanlagda tiden avgör slutplaceringen och det är ofta riktigt tätt även om lagplaceringarna.

Riktigt bra väder till helgen
Senast IFK Halmstad arrangerade SM i terränglöpning var 1956 (långa banan) som då gick på delvis samma bana som i år. Då blev IFK:s egen John Johansson silvermedaljör och IFK Halmstad vann lagtiteln för fjärde året i rad. De andra två i guldlaget var Arnold Vaide och Stig Olsson.
John Johansson fyller 80 år i höst och är den som lagt årets SM-bana. Tillsammans med bland annat Stig Nilsson och Thomas Nilsson, som är IFK:s bäste långlöpare genom tiderna, kommer han att vara prisutdelare i helgen. En helg som ser ut att bli riktigt trevlig vädermässigt.
– Idag på torsdagseftermiddagen var det molnfri himmel, strålande sol och 25 grader varmt. Till helgen ska det bli 20 grader varmt och sol men med lite moln på lördagen, säger Niclas Blyh.
Det är med andra ord upplagt för en riktig löparfest för alla åldrar i Halmstad till helgen!