Dopingkommission vill stänga av Bahta

Efter flera månaders utredning kom på söndagen beskedet att Riksidrottsförbundets dopingkommission anser att svenska löparstjärnan Meraf Bahta brutit mot dopingreglerna och ska bestraffas. Nu blir det dopingnämnden som avgör eventuell bestraffning. Dopingkommissionen yrkar att Bahta stängs av i ett år. Maxstraffet är två års avstängning.

Blir Meraf Bahta avstängd i ett år av dopingnämnden får hon under denna tid inte syssla med organiserad idrottsverksamhet. Hon får inte delta i tävlingar och inte heller medverka i organiserad träning tillsammans med andra löpare.
Svenska friidrottsförbundet har dessutom beslutat om en policy som innebär att förbundet dubblar dopingnämndens straff. Ett års avstängning betyder alltså att Bahta är avstängd från tävlande i landslaget under två år.

Dopingkommissionen har tagit lång tid på sig för att utreda Meraf Bahtas tre missade vistelserapporteringar. Kommissionen har inte anset att det finns tillräckligt förmildrande omständigheter och hänskjuter nu ärendet till den dömande instansen som är dopingnämnden. Ett stort antal elitaktiva i olika idrotter – främst de olympiska idrotterna – ingår i ett internationellt antidopingarbete som leds av Wada (World Anti-Doping Agency).
För att möjliggöra att Wada utför oannonserade dopingtester – något som visat sig vara mycket effektivt i antidopingarbetet – måste alla aktiva som ingår i Wada-programmet kontinuerligt informera var de befinner sig vid en viss tidpunkt. Missar den aktive denna rapportering, eller om den aktive inte befinner sig på angiven plats vid angiven tid – så får han/hon en prick. Tre prickar under en tidsperiod på tolv månader räknas som ett brott mot dopingreglerna. Reglerna tillåter att den som prickats tävlar vidare medan ärendet utreds.

Redan i somras blev det känt att Meraf Bahta fått tre prickar och därmed riskerade avstängning.
Bahta sprang 10000 meter i EM i Berlin, medveten om att hennes resultat i loppet skulle strykas om hon senare fälldes för brott mot dopingreglerna. Trots hård mental press lyckades Batha komma trea på 10 000 meter. Hon avstod sedan från start på 5000 m som normalt varit hennes bästa distans.

Under hösten har Bahta fortsatt att tävla. Hon har noterat nytt svenskt rekord på landsvägslöpning 10 km och vunnit två SM-guld i terränglöpning.
Döms Bahta får hon lämna tillbaka medaljerna från EM och SM. Rekordet på 10 km kommer inte heller att godkännas.

Bahta deltog inte i Finnkampen, så resultatet i den landskampen behöver inte räknas om.

– Vi har fått information från Dopingnämnden att de fått in en anmälan från Dopingkommissionen. Ärendet är fortsatt belagt med sekretess men utifrån Merafs tillåtelse har vi nu, nära inpå beskedet, fått möjlighet att informera om anmälan, förklarar Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande som skickades ut på söndagskvällen.