Dubbel världsmästarinna till terräng-SM

Den dubbla orienteringsvärldsmästarinnan Karolina A Höjsgaard startar i terräng-SM den 30 april-1 maj. Det blir hennes första tävling för den nya klubben Hässelby SK. Hon saknar inte löpmeriter. I Lidingöloppets 10 km-klass belade Karolina en fjärdeplats 2003 och en åttonde i fjol då hon fick betala dyrt för en alltför optimistisk öppning.

Hur kommer det sig att det blir terräng-SM i år?
– Jag träffade och tränade med några Hässelby-tjejer på lägret i Monte Gordo i Portugal. Jag tror att det blir en bra och rolig tävling.
Vad har du för ambitioner?
– Hässelby har lag och jag är nöjd om jag tar en plats där. Jag tror inte att jag är med i toppen.
Hur mycket tränar du?
– Mindre än de flesta på toppnivå. Jag kommer nog upp i 400 timmar på ett år eller sju-åtta timmar i veckan om man så vill. Mängden beror väldigt mycket på vilken period jag befinner mig i.
Hur får du ihop familj, jobb och elitsatsning?
– Mycket handlar om planering men att jobba mer än halvtid går inte. Inför VM i fjol tog jag tjänstledigt i tre månader för att förbereda mig. Under april är jag tjänstledig igen för att jobba med Skogsäventyret för Orienteringsförbundet. Det är ett projekt som ska lära barnen i årskurs 4 att ha kul i skogen. Annars jobbar jag normalt på timme åt Borlänge Energi. Det är en arbetsgivare som verkligen ställer upp för att jag ska kunna elitsatsa.