Historisk start 900 meter under jord

I mitten av 1700-talet inleddes malmbrytningen i Malmberget i
Norrbotten. Under de 250 år som gått sedan dess har generationer av gruvarbetare från Gällivare, Malmberget och Koskullskulle brutit miljontals ton
järnmalm i denna gruva. På söndagskvällen var det premiär för en helt ny aktivitet i gruvan. Då avgjordes en löpartävling djupt nere i gruvan.

Det är första gången i Europa som en löpartävling arrangeras i en gruvgång långt under jorden.
Deltagarna i Dunder Dygnets andra etapp åkte med två gruvbussar ner i gruvan. Fram till 1967 användes hiss för att transportera gruvarbetarna ner i gruvan, men numer åker alla som ska ner i Malmbergets gruva buss på en asfalterad väg som slingrar sig ner i gruvan.
Dunder Dygnets etapp Gruvan avgjordes på 600 meters djup. Detta är en av de tre nivåer där malmbrytningen idag sker. De två andra nivåerna är 850 meter och 1 000 meter. Djupaste schaktet i gruvan går ner till 1 049 meter.
Här nere är det jämn temperatur året runt. Det är sju grader varmt och 90 procents luftfuktighet. Hela tiden hörs bullret från pumpar som dygnet runt pumpar vatten ur gruvan. Skulle det bli elavbrott så att pumparna slutar fungera blir gruvgångarna snart vattenfyllda.
Andra pumpar ser till att det hela tiden kommer ny frisk luft ner i gruvan.
LKAB har byggt ett helt samhälle här nere djupt under jorden. På 600-metersnivån finns matsalar, där det är behaglig rumstemperatur, och underhållsverkstäder.
De 900 anställda vid gruvan producerar årligen sju miljoner ton järnmalm som fraktas med specialbyggda järnvägsvagnar till Luleå eller Narvik.
Denna söndagskväll ställde 15 gruvarbetare upp som funktionärer under Dunder Dygnets andra etapp. Av säkerhetsskäl måste det vara personer som är vana att röra sig i gruvan som ordnade loppet.
Av säkerhetsskäl måste också deltagarna bära gruvhjälm under loppet.
För att underlätta för löparna hade LKAB satt upp extra belysning längs den 4 km långa banan eftersom gruvgången normalt är ganska mörk.
- Kul att dom kommer hit för att springa, tyckte Håkan Gustafsson som är underhållsingenjör i gruvan.
- Det har varit snack om ett lopp här nere tidigare, men det har aldrig blivit något av de planerna.
Håkan Gustafsson och de andra Malmberget-bor som fanns på plats längs banan kunde glädja sig åt att det blev hemmaseger i damklassen.
18-åriga Emma Lundgren från Malmbergets AIF segrade med tiden 16.31. Klubbkamraten Marlene Eriksson kom på tredje plats.
Camilla Johansson från Hässelby blev precis som på den inledande etappen
Leden tvåa och tog därmed ledningen sammanlagt i damklassen.

Mer om Dunder Dygnet 2002