Granström inledde Dunder Dygnet bäst

I ett väder som bjöd på allt från ösregn till solsken inleddes Dunder Dygnet med den första etappen; Leden.
Mats Granström från Eksjö var snabbast på den 16,9 km långa terrängbanan och nådde målet i Gällivare centrum 36 sekunder före den brittiske orienteraren Nick Barrable.
Mats Granström, som vann Dunder Dygnets premiär för två år sedan, låg i täten under hela loppet. Mats fick tidigt en lucka till Barrable, och kunde sedan behålla försprånget in i mål:
– Han tog in på mig under de passager där vi sprang i obanad terräng, medan jag höll högre tempo när det var mer lättlöpt, berättade Granström.
– Det kändes bra att springa, även om vissa partier var svårsprungna.
Nick Barrable är en duktig löpare, vilket han demonstrerade vid Stockholm Marathon för fyra veckor. I det loppet kom Barrable på 12:e plats med 2.33,47. Det gav honom sjätte plats i SM i maraton.
Ann Bergwall från Skellefteå var klart snabbast bland damerna.
Dunder Dygnets startsträcka hade nu en helt ny sträckning. De två tidigare åren har Dunder Dygnet inletts med löpning längre söderut på Hermelins historiska ridled. På lördagen handlade det om att springa den inledande delen av Hermelins led, in till Gällivare.
Den nya bansträckningen är mer kuperad, men samtidigt mer lättlöpt eftersom det inte är lika mycket sten och rötter som tidigare.
– Betydligt bättre än den gamla bansträckningen, betygsatte dansken Jens Lykke Mikkelsen, som tävlar för Hässelby.