Dundersuccé med mygg och värme

Daniel Westerberg och Karin Sennwall vann herr- respektive damklass. Men övriga 131 deltagare jublade lika mycket när sista etappen av Dunder Dygnet avgjordes i Gällivare på söndagseftermiddagen.
- Det här är helt outstanding bland svenska löpartävlingar, jublade Tony Pettersson uppe på toppen av Dundret.

Dunder Dygnet är fem etapper med olika svårigheter:

  • Ett terränglopp på 17 kilometer inledde tävlingen på lördagen. Medelhavsvärme på de knixiga skogsstigarna gjorde sträckan etappen tilll tuff och utslagsgivande för löparna.
  • Gruvan - 4,2 kilometer nere på 600 metersnivån med gruvhjälm på alla löpare.
  • Midnattssolen - 10 kilometer uppe kalfjället på Dundret.
  • Gatan - 200 meters sprintlopp inne i centrala Gällivare..
  • Fjället - 3,5 kilometer uppför slalombacken i Dundret.
    - Den här mixen är helt suverän och en komplett utmaning för löpare, tycker Tony Pettersson som har att jämföra med.
    Tony har tidigare sprungit Stockholm Marathon, genomfört några klassiker, Vasaloppet några gånger och förra året sprang han långa klassen i Fjällräven Extreme Marathon som i många år har varit det populäraste äventyrsloppet i Sverige.
    - Man får ladda om fem gånger för fem olika sorters lopp, fem lopp som dessutom har väldigt speciella upplevelser, säger Tony Pettersson.
    Mest annorlunda var naturligvis 4,2 kilometers-racet i gruvan, men inte långt efter kommer midnattsloppet med start kl 24 upp på Dundret.
    - Tuffast var den inledande etappen. Värmen, mycket mygg och en utslagsgivande bana gjorde att det blev tufft för de flesta löparna.
    För Tony Pettersson fsom bor i Landskrona var det en läng resa till Gällivare. Närmare 350 mils tågresa tur och retur.
    - Jag såg en broschyr om Dunder Dygnet redan för några år sedan och tyckte att det såg häftigt ut, helt klart en av Sveriges största löparupplevelser, betygsätter Tony Pettersson.

    År efter år lovordar deltagarna i Dunder Dygnet loppet. Men deltagarmässigt står det och stampar. I år var 163 löpare anmälda, och 131 startade och fullföljde. Helt klart är loppet värt fler deltagare.