Ebba under VM-kvalgränsen i Sevilla

Ebba Tulu Chala startade Sevilla Marathon för en tid under det svenska rekordet. Det höll i över tre mil. Tiden rann i väg på den sista, men inte mer än att Ebba tog sig under VM-kvalgränsen.

Ännu saknas ett svenskt medborgarskap för Ebba Tulu Chala, som är inne på sin nionde tävlingssäsong i Sverige och har vunnit fem SM-medaljer. Den första kom redan för snart sju år sen och var på 10 000 meter. Maratondebuten 2019 resulterade direkt i ett SM-silver. Sen följde tre maror till inom loppet av åtta månader, den ena snabbare än den andra. 2:11:18 i Sevilla precis före pandemins utbrott har stått sig som personligt rekord eftersom en lång skadeperiod stoppade fler lopp fram tills återkomsten på Stockholm Marathon i höstas.

Det var bara en försiktig comeback. Sedan dess har träningen rullat på riktigt bra för Ebba. Den toppades med en månad i Etiopien, nu i början på 2022. Där tränade Ebba tillsammans med Mohammad Reza, Spårvägens löpare som fick svenskt medborgarskap strax före jul och då även återtog sitt gamla namn, Mohammadreza Abootorabi.


Träningskamraterna hade lite olika ambitioner i Sevilla och Ebba var den som mycket riktigt gick ut hårdast, tillsammans med den tredje tätgruppen, som skulle haras till 1:04:45 halvvägs. Farthållaren skötte sitt jobb. Det blev 1:04:40, och så långt pekade det mot ett lopp på 2:09. Men farten sjönk sen gradvis, med åtta till nästan 15 sekunder/kilometer. Ebba kom i mål som trettionde man på 2:11:27 vilket är nio sekunder över personliga rekordet, men tre sekunder under VM-kvalgränsen. Men för att mästerskapet i Oregon i juli ska bli verklighet krävs såväl ett svenskt medborgarskap som en väldigt snabb administrativ process, trots att Ebba bott så länge i Sverige. 25 år unge Ebba har många löparår framför sig.


Mohammad låg till en början inte långt bakom Ebba med en första mil på 30:36 i de idealiska väderförhållandena, 12 grader och svaga vindar. Halvvägs på 1:06:50 var fortfarande inom den tidsram som Mohammad hade satt upp, men redan då hade han tappat tempo.
– Jag hade en bra känsla och hängde med, men det fick jag betala för, konstaterade han efteråt.


Det är en dyrköpt erfarenhet som Mohammad delar med många maratonlöpare. Han tappade nästan fem minuter på den andra halvan och kom i mål på 2:17:36. Hela 51 löpare sprang under 2:14.30, som är EM-kvalgränsen detta märkliga år som innehåller både ett VM och EM i friidrott med maratonlopp pga alla pandemi-uppskjutna mästerskap.


Den okände etiopiern Asrar Abderehman filade ner banrekordet med tre sekunder till 2:04:43. Hemmapubliken kunde glädja sig över ett nytt spanskt rekord, knappt tre månader efter att det tangerades i Valencia. Dagens sexa, Ayad Lamdassem tog ner den med tio sekunder till 2:06:25 medan norske Sondre Nordstad Moen väggade och kom i mål på 2:10:48 efter att ha förlorat i det närmaste fyra minuter under loppets andra halva.


Sex tjejer tog sig under det gamla banrekordet, som var 2.23:13. Etiopiskan Alemu Megertu dängde ner det till 2:18:51 med två minuters marginal till tvåan. 16 klarade VM-kvalgränsen 2:29:30 och strax bakom nåddes stora finska framgångar. Alisa Vainio, som debuterade på 2:33 innan hon hade fyllt 18 år, gjorde sitt första lopp på distansen sen VM 2019 och sänkte sig till 2:30:22. Nina Chydenius var i sitt premiärlopp bara 48 sekunder från EM-kvalgränsen 2:32.


Bästa svenska klubblöpare blev Leonie Balter, holländska som springer för FK Studenterna i Stockholm. Hon slutade på 28:e plats på 2:37:00. Hennes klubbkamrater Weronika Brzuchalska (av polskt ursprung) och Moa Gustafsson hade 2:51/2:52.
/Lorenzo Nesi