El Mouaziz kung i New York

Abdelkhader El Mouaziz utklassade sina konkurrenter när han vann New York Marathon. Anståendet till tvåan Japhet Kosgei från Kenya var hela 2.21 - en av de största segermarginalerna i loppets 31-åriga historia.

El Mouaziz satsar ofta offensivt. Det är inte alltid hans tuffa löpning går hem, men denna kyliga söndag stämde allt för den 31-årige marockanen.
El Mouaziz, som vann London Marathon i våras på 2.07.33, tog kommandot redan efter 13 km. Efter halva loppet (vid 21 km) ledde han med elva sekunder före 1996 års OS-etta Josia Thugwane från Sydafrika och med 26 sekunder före tätklungan. El Mouaziz avverkade den första halvan på 63.08.
Avståndet ökades sedan hela tiden. När löparna kom in på First Avenue på Manhattan efter 27 km var El Mouaziz 57 sekunder före den jagande klungan.
Under slutmilen på väg nedför Manhattan mot målet i Central Park sjönk tempot. El Mouaziz och de andra tätlöparna hade här problem med motvinden. Möjligen fick de också betala för det väl optimistiska öppningstempot.
El Mouaziz ökade dock hela tiden sitt försprång. Japhet Kosgei gav till sist upp alla funderingar på seger och nöjde sig med att springa för andraplatsen.
Det var en imponerande insats av El Mouaziz med tanke på att han för bara fem veckor sedan kom på sjunde plats i OS-maran. Normalt behöver en topplöpare betydligt mer än fem veckor mellan två maratonlopp.

I damklassen blev det överraskande seger för 31-åriga Ludmila Petrova från Ryssland. Hon låg hela tiden med i tätgruppen och avgjorde loppet under den sista halvmilen inne i Central Park.
Petrova noterade 2.25.44 vilket är tre och en halv minut under hennes tidigare personbästa.
Detta var Patrovas första seger i ett maratonlopp, och det var samtidigt den första ryska triumfen i New York Marathon.
35-åriga Franca Fiacconi från Italien avancerade under loppets avslutning från femte till andra plats. Hon noterade i sitt fjärde maratonlopp för året 2.26.02 vilket är 29 sekunder under Fiacconis personbästa från Berlin Marathon för två månader sedan. Hon var tvåa även i det loppet.
Fiacconi trivs i New York. Hon vann här 1998 och har varit bland de fyra främsta de fem senaste åren.
Intressant att notera: Fiacconi missade möjligheten att kvalificera sig för Italiens OS-lag när hon vägrade genomgå de bloddopingtester som var obligatoriska för alla italienska OS-aspiranter.
Tegla Loroupe från Kenya, som innehar världsrekordet med 2.20.43, var aldrig riktigt med i toppstriden trots att detta var ett lopp i Loropes smak. Precis som när den 29-åriga kenyanskan presterat sina bästa maratontider fanns det här manliga harar som hjälpte de bästa kvinnliga löparna att hålla tempot.
Loroupe var 35 sekunder efter den ledande tätklungan på sex löpare efter halva loppet. Hon knappade sedan in en del av försprånget och var en mil från mål på fjärde plats, endast 18 sekunder efter tätduon. Sedan orkade dock inte Tegla Loroupe, som vunnit New York Marathon två gånger i mitten av 90-talet, fullfölja. Hon fick nöja sig med sjätte plats, distanserad av Petrova med nära fyra minuter.
Troligen är resultatet en effekt av att Tegla Loroupe tävlat för mycket i år. Efter segern i London Marathon i april har hon tävlat flitigt i sommarens friidrottsgalor i Europa. Vid OS i Sydney satsade Tegla Loroupe på en mycket krävande dubbel; 10 000 m och maraton. Hon var femma på 10 000 m och slutade på 13:e plats i maratonloppet.
För tre veckor sedan svarade Loroupe för en svag insats i halvmaratonloppet Great North Run i Storbritannien.

Engelsmannen Toby Tanser, som tidigare tävlat för Spårvägen, slutade på 31:a plats med 2.26.57. Tanser bor numer i New York.
Snabbaste svensk i loppet var Solvikingen Tommy Bäckström på 2.44.08. Snabbaste svenska Marlene Persson, som blev 36:a på 2.58.07.
30 000 löpare från drygt hundra nationer genomförde New York Marathon. Det kyliga vädret - drygt tio grader varmt - passade elitlöparna bättre än de mer motionsinriktade löparna.
Det var medvind under större delen av loppen, men slutmilen blev för många extra jobbig eftersom det där blåste motvind.