EM-vinnaren Patricia Strenius avslöjar: Så blir du snabb, hållfast och stark

Patricia Strenius är nordisk rekordhållare, nybliven dubbel EM-guldmedaljör och Sveriges bästa tyngdlyftare någonsin. Dessutom är hon kiropraktor och smått besatt av löpning.

I Spring Snyggt-podden berättar hon om sitt spännande idrottsliv, löpningen och om hur man som löpare kan träna styrka för att prestera bättre.

För en månad sedan tog hon dubbelt EM-guld (i stöt och i totalen) i Albanien och därefter har hon unnat sig en period med mer löpning än vanligt.

- Jag gillar att träna brett och känna att jag har en viss grundkondition. Därför blir det en hel del crossfit och löpning utöver tyngdlyftningen. Jag är verkligen ingen långdistansare, men tycker att det är häftigt att går att springa ändå. Jag har varit ute på en 30-kilometerstur som längst.

De flesta skulle nog tänka att tyngdlyftning och långlöpning är ungefär så långt ifrån varandra som det går att komma. Har du nytta av löpningen i din träning?

- Löpning har alltid varit en del av min träning. Man behöver bra kondition för att kunna träna hårt och återhämta sig bra och löpning är ett väldigt bra sätt att få det. Förut hade jag alltid som mål att dagen efter ett EM eller VM springa en mil på under timmen.

Hur mycket springer du?
- Jag får hjälp av Christian Mundt (känd löptränare bland annat till Sverige-ettan på maraton Carolina Wikström) med löpträningen och jag har länge haft ett längre distanspass i veckan som han ordinerar till mig, men nu på sistone har jag även börjat köra ett intervallpass i veckan. Det är kul att vara tillbaka på banan som jag har saknat sedan friidrottstiden.

Du är tyngdlyftare och dessutom kiropraktor och träffar många skadade löpare. Om man ska bli lite mer hållfast och explosiv som löpare och inte har obegränsad tid till träning, vilka övningar skulle du satsa på då?

1. Stötdrag. Ett explosivt marklyft där man försöker dra stången så högt som möjligt. Tränar alla de största muskelgrupperna. Ben, rygg, rumpa, bål och axlar. Här är det mycket viktigare att få ordentlig fart på stången än att vikten är tung. Börja från golvet, eller palla upp skivstången med några liggande viktskivor på varje sida, som på filmen. Då blir det lättare att få till en bra stångbana. 

2. Styrkevändning. Prefixet ”styrke-” betyder att man fångar stången med knäna i högre än 90 graders vinkel. Det är ett tekniskt lättare lyft att få till än en frivändning där man fångar stången i ett djupt sitt. Börja lyftet med skivstången hängande strax ovanför knäskålarna. En klassisk övning bland friidrottare. Ger explosivitet, spänst, rörlighet och styrka. Dessutom stabilitet i fotleder- knän och bål. Allt som en löpare kan tänkas behöva. 

3. Pushpress. Det är en axelpress där man även använder benen. Nig, driv med benen och pressa upp skivstången på raka armar. Tränar ben, rumpa, bål, axlar och triceps.

Börja med lätta vikter, kanske helst tom stång och bana in rörelsen. Höj vikten gradvis i takt med att du blir starkare. Det ska vara utmanande, men lyften ska kunna göras snyggt och explosivt.

Börja med 3-5 repetitioner per set och 3 set per övning. Hela passet inklusive uppvärmning tar högst en halvtimme.

Hör resten av intervjun med Patricia i avsnitt 134 av Spring Snyggt-podden.