Engagerad löpare dräpt av inbrottstjuv

I början av juli dräptes Mårten Ellburg i sin egen bostad i södra Stockholm av en inbrottstjuv. Han var känd under signaturen ?Maruk? på marathon.ses chat. Mårtens klubbkamrater i Studenterna har öppnat en <a href="http://www.studenterna.nu/forum/index.asp?ForumId=89">minnessida</a>. Mårten kommer att hedras med en tyst minut, klockan 12.00, lördagen den 27 juli i samband med Studenternas Sommarspel, på Kristinebergs IP, i Stockholm.

Mårten Ellburg var en trogen besökare på Marathon.se. På Forum skrev han under pseudonymen Maruk. Expressen röjde den pseudonymen redan någon dag efter mordet. Därför finns också en mängd inlägg på Forum som handlar om Maruks död, om sorgen och ilskan över våld i samhället och cynisk kvällstidningsjournalistik.

Tittar man på de inlägg som Maruk skrev på marathon.se, så slås man av den återkommande optimistiska tonen. Många inlägg var också råd till andra löpare. Mårtens generositet blir ihågkommen i flera av de minnesord som skrivits in på minnessidan.
- Löpningen var en viktig pusselbit i Mårtens liv, säger Mårtens far, Christer, som tackar för alla tankar som ägnats Mårten.
Mårten Ellburg var en glädjens löpare, som njöt av hårda lopp, som det tuffa Extreme-spåret i Ursvik, nordväst om Stockholm. Trots att han i huvudsak sprang längre lopp, som Stockholm Marathon, var han också mycket snabb. Så sent som i februari blev han klubbmästare på 400 meter.

Det var tisdagen den 8 juli som den 31-årige Mårten Ellburg hittades död i sin lägenhet i Bredäng, i södra Stockholm. Polisens teori är att han överraskat en tjuv inne i lägenheten. En 28-årig man häktades bara några dagar efter mordet men släpptes i förra veckan då mannen inte kunde bindas till brottet. Söderortspolisen har istället anhållit en annan man i sin frånvaro för mordet.