Entusiasten som tar oss till Smygehuk

Det ordnas fler lopp än någonsin i Sverige. Det handlar om många hundra lopp. En del går runt, andra går fram och tillbaka. Sedan så finns det lopp från en punkt till en annan. Följ med längst söderut i vårt videoreportage från Sydkustloppet. Ett lopp som tar oss till Sveriges sydligaste punkt.

– Det var lite fyrtioårskris, kroppsligt förfall, så jag började träna och sprang här längs kusten och tänkte att till Smygehuk är det nog en halvmara, och till våren ska jag nog klara det, berättar Christer Hallgren som sedan fick sina kompisar att för åtta år sedan tända på idén att ordna ett lopp längs sydkusten.

Med start i västra Trelleborg fick Christer ihop sträckan till 21 kilometer. En speciell bana där första kilometerna går tvärs över Sveriges sydligaste golfbana med Trelleborgs golfklubbs goda minne. Efter en sväng i hamnen fortsätter banan in till centrum. När den första lättlöpta milen är avklarad blir det en helt annan sorts löpning längs sanddynorna. Tung löpning men med ofta en härlig vy utöver havet.

På vägen passeras de gamla fiskelägena Gislövs läge och Böste och vitkalkade skånelängor. De sista kilometerna ner mot Smygehuk har löparna fyren som riktmärke.

Det här är inte ett vanligt halvmaraton, även om distansen är rätt. Sydkustloppet med sina olika underlag är en sigthseeing längs sydkusten. Platser och ställen som Christer Hallgren vill visa upp.

– Första året var vi 80 löpare, idag var vi nog 800-900 säger, Christer Hallgren efter 2016 års lopp som avgjordes på Valborgsmässoafton.
Med medalj, deltagar-tröja, chiptidtagning och bra service både före, under och efter håller loppet hög klass, särskilt med tanke på att anmälningsavgiften endast är 350 kr. Pengarna som blir över har använts till att göra en utmärkelse för "Sydkustens bästa".

Till hemsidan för Sydkustloppet