Erik Sjökvist tuff utmanare

Alfred Shemweta trivs på Stockholmsloppets snabba bana. I strålande höstväder med klarblå himmel, 17 plusgrader och en stundtals besvärande vind vann han denna klassiska tävling för fjärde året i följd.

Under större delen hade Alfred sällskap av den tuffe Enhörna-löparen Erik Sjökvist. De två sprang sida vid sida under inledningen av loppet. Sjökvist, som hade två krävande lopp på 5 000 m och 10 000 m i Finnkampen förra helgen i benen, hängde med fram till Slottet efter knappt 16 km.
Sedan tvingades han släppa och Shemweta, som lämnade återbud till Finnkampen p.g.a. hälseneproblem, kunde springa till en klar seger.
Den dubble Stockholm Marathon-vinnaren noterade 1.04.48 mot 1.05.40 för Sjökvist.
- Nu känns det som om formen är på väg uppåt, kommenterade Alfred Shemweta.
- Jag tog det här loppet mycket som ett test.
Alfreds siktar närmast in sig på Köln Marathon den 1 oktober.
Bakom de två i täten blev det en hård uppgörelse om bronsmedaljen med fyra löpare inom sex sekunder. Jonas Hagelin från Mölndal var snabbast i denna kvartett och klarade SM-bronset på 1.06.55 före fyrfaldige svenske mästaren i maratonlöpning Anders Szalkai.
Anders har liksom flera andra av de bästa svenska manliga långlöparna haft hälseneproblem. För tre veckor funderade han på att avbryta tävlandet för i år för att kurera hälsenorna. Nu var han belåten över att kunnat genomföra en halvmara utan att känna av hälsenorna.
Jonas Larm, som gått starkt framåt i år, förbättrade sitt personbästa med 1.03 när han blev femte man på 1.06.59.
Den 66:e upplagan av Hässelbyloppet lockade drygt 8 000 anmälda löpare.
Stockholmsloppet är därmed Nordens näst största halvmaraton (21 098 meter).
6 143 löpare kom till start och 5 803 fullföljde loppet.