Etiopiskor åter favoriter på adidas Stockholm Marathon

I fjol kämpade Dinkesa om segern i Paris och Negash i Lissabon. Bekele har vunnit två gånger i Amsterdam och Kiptoo är dubbel mormorsmästare. Möt favoriterna om segern på årets adidas Stockholm Marathon. Kan de rå på det 35 år gamla tävlingsrekordet? Eller rent av snuvas av en svenska?

De tre senaste upplagorna av adidas Stockholm Marathon har vunnits av etiopiskor. Återigen kommer de snabbaste löparna från Östafrika. Men allt har vänts upp och ner av pandemin. Tadelech Bekele har det bästa personliga rekordet som någon kvinnlig löpare haft i adidas Stockholm Marathons historia, 2:21:40. Det sprang hon för fem år sedan som trea på London Marathon. Etiopiskan var då en av världens bästa maratonlöpare och vann Amsterdam Marathon på hösten, precis som året före. 2019 bröt hon i London, men var med täten igen i Valencia och kom i mål på 2:22 i samma lopp som David Nilsson satte svenskt rekord i. Men sen kom pandemin och Bekele lämnade scenen. Fram till nu. Lika lite är känt om Sarah Kiptoos form, utan lopp på tre år. Men långt bakåt i tiden vann kenyanskan en av USA:s mer prestigefyllda lopp, Grandma’s, vid två tillfällen. Etiopiskan Sifan Melaku har fältets nästbästa tid, 2:23 som trea i Sevilla för tre år sen. 

I kamp om storsegrar
Färskare formbevis har de två andra etiopiskorna som kommer till Stockholm. Sorome Negash har klivit på pallen i fem av sina sju lopp och slutade tvåa på 2:25 i Lissabon i höstas. I januari sprang hon i stort sett lika snabbt i Dubai. Yenenesh Dinkesa var tre sekunder från att vinna Europas största lopp, Paris ifjol och har fyra lopp på 2:24-2:27. 

De sex senaste årens svenska mästare är med
Med sju tjejer med personliga rekord under 2:40 är det ett ovanligt brett startfält för de svenska mästerskapen som avgörs under adidas Stockholm Marathon. De sex senaste årens mästare är med. Carolina Wikström får bära favoritskapet med det överlägset bästa personliga rekordet, 2:26:14 från i december i Valencia. Hon är Sveriges nästsnabbaste genom tiderna, endast slagen av Isabellah Andersson. Men Hanna Lindholm är inte bara regerande mästare (Carolina var inte med ifjol). Hon spurtbesegrade också Wikström på VM i somras. Carolina kommer med ett färskt personligt rekord på 10 000 meter medan Hanna gått åt andra hållet och satt svenskt rekord på 50 kilometer tidigt i våras. Den mest meriterade på Stockholms gator är dock Mikaela Arfwedson som vann tre raka SM 2017-19 + ett silver 2020 och som är på väg tillbaka efter att ha fött sitt andra barn.

Medaljaspiranterna
Den som definitivt kan utmana om medalj är Malin Starfelt, som aldrig varit bättre än 8:a på SM, men representerat Sverige på EM. Under våren har hon gjort både sin snabbaste mil (på svårsprungna Premiärmilen) och inte minst mara, 2:36 i Manchester efter att ha genomfört nästan alla snabba pass på löpbandet i det nya hemmet i Östersund. Johanna Bäcklund, klubbkamrat i Runacademy, sprang i slutet på fjolåret sin snabbaste mara på tre år, 2:39 i San Sebastian. Det var just 2019 som hon tävlade för Sverige i ökenhettan på VM i Doha.

Stockholm dominerar
Hälften av SM-deltagarna, 17 av 34, kommer från Stockholmsföreningar med FK Studenterna som den flitigaste, som har fem SM-löpare på startlinjen. Inget annat län kommer upp ens i fyra och stora områden som Skåne, Sörmland, Halland och Värmland är helt orepresenterade i elitfältet. Där krävs det omtag för en fortsatt utveckling av maraton över hela Sverige. Låt oss börja nu.