Europarekord i Köpenhamn Halvmaraton

Sifan Hassan, som varit en av världens bästa kvinnliga löpare på 1 500 m och 5 000 m de senaste åren, svarade för en imponerande debut på halv maraton (21,1 km) när hon vann Köpenhamn Halvmarathon på 1.05.15 vilket är nytt europarekord. Tiden är drygt en minut under det tidigare rekordet som Lornah Kiplagat noterade för elva år sedan.

Fancy Chemutai från Kenya är snabbast i världen i år med 1.04.52 från ett lopp i Förenade Arabemiraten i februari.
Hassan, som representerar Nederländerna, öppnade loppet i Köpenhamn optimistiskt och hängde direkt på favoriten Joan Chelimo Melly från Kenya. De två passerade 5 km på 15.06 och 10 km på 30.36. Vid 15 km hade duon 46.09.

Under avslutningen av loppet var Hassan, som förra veckan noterade världsårsbästa på 3 000 meter med 8.27,50, starkast och kunde säkra segern. Kelly, som stumnade på slutet, var trea i mål, distanserad av Hassan med en minut.
Förutom Sifan Hassan var samtliga löpare i damklassen bland de tio främsta från Kenya eller Etiopien.

Nytt starkt lopp av Mikaela

Mikaela Larsson från Spårvägen gjorde ett starkt lopp när hon i den tuffa konkurrensen slutade på 20:e plats med 1.14.18 vilket är nytt personbästa med över en minut och också årets tredje bästa svenska tid.
Köpenhamn Halvmarathon, som är Nordens klart bästa landsvägslopp, hade i år ett startfält av absolut högsta världsklass. Inte mindre än 15 manliga löpare hade ett personbästa under 60 minuter och fem kvinnliga löpare hade sprungit halvmaran under 68 minuter.
På den snabba banan genom den danska huvudstaden blev det också överlag fina resultat.
Daniel Kipchumba vann herrklassen på 59.06, tre sekunder före landsmannen Abraham Kiptum. 22 248 löpare från hela världen var anmälda till loppet. 19 705 kom till start och 19 492 fullföljde loppet.