Extra säkerhet kring New York marathon

30 000 löpare från drygt 90 länder kommer att springa ett känsloladdat New York City Marathon på söndag. De drygt 200 svenskar som finns på plats för att delta i tävlingen märkte direkt att stämningen på Manhattan starkt präglas av terroristattacken mot World Trade Center den 11 september.

Över allt syns amerikanska flaggor. Folk pratar om hur livet förändrats efter den 11 september. Färre människor än normalt syns på gatorna.
Maratonlöparna blir hela tiden påminda om det som hänt. Årets New York City Marathon tillägnas offren från den 11 september.
När startbevisen skickades ut ett par veckor före loppet bifogades information om fyra nyupprättade fonder för offren dit löparna uppmanades lämna bidrag.
Samma information finns på framträdande plats vid nummerlappsutdelningen dit alla deltagare kommer inför tävlingen. Vid nummerlappsutdelningen är säkerheten högre än normalt. Vakter kontrollerar deltagarnas väskor Inför lördagens Frukostjogg, dit alla de 11 000 utländska löparna är inbjudna, har det gått ut speciell information. Det är förbjudet att ta med väskor eller liknande till startplatsen vid FN-byggnaden på södra Manhattan.
På söndag måste alla deltagare åka extra tidigt till starten vid Verrazanobrons fäste i Staten Island. Första bussen lämnar Manhattan redan kl 04.30 vilket är en timme tidigare än normalt. Sista bussen går kl 07.00. Eftersom det inte tar mer än drygt en halvtimme att åka till startplatsen kommer löparna att nå startplatsen flera timmar före den utsatta starttiden som är 10.40.
De som väljer att ta sig till starten på egen hand måste vara på startområdet senast kl 09.00. Ingen får passera Verrazanobron efter kl 08.00. Det är absolut förbjudet att lämna något annat än överdragskläder i de bussar som kör tillbaka löparnas tillhörigheter till målet.
Normalt är en blå linje målad på gatan för att markera banan. I år är denna linje målad i rött, vitt och blått, alltså den amerikanska flaggans färger.
2 000 poliser är engagerade under loppet. De poliser och brandmän som springer kommer att bli extra hyllade.

Eurosport direktsänder New York Marathon på söndag kl 16.00 - 19.30.

Läs mer on New York City Marathon på hemsidan.

Fotnot: Det europeiska deltagarantalet är betydligt lägre än normalt i årets New York City Marathon. Många anmälda löpare har avstått från att åka till New York. Av de svenskar som var anmälda har c:a 40 procent avbokat sin resa.