Fagerlund, vilket lopp i Ultravasan90

Jubel i Mora: Efter nio mils löpning vinner Fritjof Fagerlund det femte Ultravasan.

Fritjof Fagerlund, LK Roslagen, sprang Ultravasan 90 på den näst snabbaste tiden i loppets historia, 6.01.56, och Alexandra Morozova vann på ny damrekordtid, 6.43.55.
– Jag kände mig i väldigt bra form idag, säger Fagerlund efter segern.
– Jag är så glad och lycklig, säger damvinnaren Morozova som slog banrekord.

Fritjof Fagerlund bestämde sig bara ett par dagar före start för 90 kilometer. Tanken var först att springa Ultravasan 45 för att VM på 100 kilometer bara ligger tre veckor bort.
– Jag hade ingen riktig plan. Jag bestämde mig så sent för att springa 90 kilometer. Men jag visste att jag haft en väldigt bra träningsperiod. Jag kände mig väldigt stabil och i väldigt bra form. Jag var så sugen på att springa det här loppet, säger Fritjof.

I herrklassen handlade det om tre löpare efter passeringen av Risberg: Patrick Reagan, USA, Fritjof Fagerlund och norrmannen Didrik Hermansen.
Hermansen tog spurtpriset i Evertsberg strax före Fagerlund. Reagan var där drygt 20 sekunder efter. Fagerlund och Hermansen sprang sedan tillsammans efter Evertsberg men när banan flackade ut så tog Fagerlund över kommandot och drog sakta men säkert ifrån norrmannen.
– Jag trodde Patrick låg och avvaktade där bakom och skulle komma. Men han gjorde aldrig det. Så då tänkte jag att det är bara att köra på och hålla ett jämnt tempo. Det var viktigt att inte förivra sig, säger Fagerlund som var tvåa i loppet 2016.

Till kontrollen i Oxberg hade han skapat en ledning på hela två minuter och 15 sekunder. Fritjof fortsatte i ett jämnt tempo hela vägen till målet i Mora och vann till slut med 8.34 före Reagan. Hermansen var 13.31 efter på tredjeplatsen. Han var två minuter före andre svensk, Joacim Lantz, Ockelbo.

Hur utvecklades loppet när ni var tre tillsammans i täten?
– Det kändes som vi alla tre var väldigt starka. Sen var Didrik ganska sugen på spurtpriset i Evertsberg. Det finns en risk när man är det. Jag tänkte att jag ska stressa honom lite så han måste jobba för det.

Det kan ha varit ett avgörande skede till Fagerlunds fördel i loppet. Var det kritiskt någonstans på de avslutande milen?
– Man är alltid lite osäker på vad som kommer att hända i slutet på loppet. Men det kändes bra. Nu måste jag nog vila ordentligt efter det här inför VM.

Till vardags är Fritjof Fagerlund universitetslektor i Uppsala och jobbar med grundvatten. Han både forskar och undervisar på Uppsala universitet. En stor del av träningen för Fritjof är transportträning till och från jobbet för att få ihop vardagen med jobb, familj och träning.

Fritjof är från Åland och finsk medborgare från början men har dubbelt medborgarskap. När Fritjof skulle springa VM första gången så kunde han välja mellan Finland och Sverige och valet föll på Sverige eftersom förbundets ultraverksamhet är mer utvecklad här.

Amerikanen Patrick Reagan upprepade andraplatsen från i fjol.
– De sprang hårt för spurtpriset och jag ville spara en del på krafterna. Fritjof var väldigt stark idag och jag är väldigt nöjd med min prestation, säger Reagan.

Andre svensk, Joacim Lantz, var nöjd med sin dag efter sitt hittills längsta tävlingslopp där han blev fin fyra ett par minuter efter Didrik Hermansen.
– Innan Evertsberg hade jag det lite tungt men sen utför hämtade jag hem ganska mycket och avslutade bra, berättar Lantz.

För IFK Moras Jonas Buud, som har benrekordet, blev det en tuff dag. Buud låg länge som tionde man men en ömmande hälsena gjorde att det till slut bara handlade om att fullfölja. I mål blev han 16:e man.
– Det gick fint fram till Evertsberg. Sen fick jag ont i hälsenan så det gick inte att trycka ifrån alls med höger fot. Så jag sprang och haltade uppför, berättar Jonas.

Du ville inte bryta?
– Nej, jag ville inte bryta igen.

Med ett leende på löparna drar Fritjof Fagerlund i täten.
Ryskan Alexandra Morozova vann med mer än tjugo minuters marginal.

Kontroversiell ryska vann damklassen

I damklassen i Ultravasan 90 såg det till en början ut att bli en kamp mellan ryskan Alexandra Morozova och Högby IF:s Ida Nilsson som vann Ultravasan 90 i fjol. Morozova är en välmeriterad ultralöpare med en andra- och en tredjeplats från Comrades i Sydafrika, världens största ultralopp. Men topplatserna i Comrades har också varit kontroversiella eftersom Ryssland sedan november 2015 varit avstängt från internationell friidrott på grund av statlig dopning. Morozova har fortfarande inte fått ut prispengarna från Comrades på grund av hon är ryska.
– Vi vet om problematiken och var lite tveksamma när hon kom in med en anmälan, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.
– Men vi har fått klartecken av Svenska friidrottsförbundet att Morozova var fri att starta. Vi har dessutom fått intyg skickade till oss från det ryska friidrottsförbundet som säger att hon inte är associerad med det ryska förbundet. Hon finns inte heller med på det internationella friidrottsförbundets lista över avstängda ryssar, fortsätter Höglund. 
De 60.000 kronorna i förstapris i Ultravasan 90 kommer inte heller Morozova att få förrän dopingproverna från lördagen har analyserats:
– Vi låter dopingtesta alla vinnare – och delar aldrig ut några pengar innan testresultaten är klara. 

Morozova sprang mycket starkt och slog Nilssons banrekord från i fjol med sju minuter. Den nya rekordtiden lyder 6.43.55.
– Banan var mycket varierad och det var lite svårt för mig med underlaget bitvis, men det gick ju bra ändå, berättar Alexandra.
– Jag märkte vid cirka 25 kilometer att Ida inte hängde med längre. Sedan blev det tufft de sista tre milen. Jag var jättetrött då. Nu är jag så glad och lycklig.

Ida Nilsson kände tidigt att det skulle bli en tuff dag.
– Jag har haft lite problem i veckan med magsjuka. Jag fick det direkt efter mitt förra lopp i Schweiz i söndags. Återhämtningen blev väldigt dålig och jag var sängliggande några dagar. Men i går kändes det bra och jag kunde äta så jag trodde kroppen skulle vara med igen, berättar Ida och fortsätter:
– Nu sprang Alexandra jättestarkt men det hade varit kul att vara med lite längre och känt sig fräschare. Benen var kassa idag.

Tredjeplatsen tog Sarah Bard, USA, hela 43 minuter bakom Alexandra Morozova – vars nya rekordtid hade räckt till nionde plats i herrklassen! 

Rekordmånga deltagare  kom till start i den femte Ultravasan 1042 löpare startade i Sälen. Målet i Mora stängen klocka på lördagskvällen. 

Damtrio i Smågan: Fr v Marija Krajic (i toppluva) från Kroatien, Ida Nilsson (i linne) Sverige och Sarah Bard (i topp) USA.
Soluppgång över Vasaloppsarenan 18 augusti 2018.

Resultat Ultravasan 90 herrar:
1 Fritjof Fagerlund,  LK Roslagen, 6:01:56
2 Patrick Reagan,  USA, 6:10:30
3 Didrik Hermansen, Norge, 6:15:27
4 Joacim Lantz, Ockelbo SK, 6:17:31
5 Vajin Armstrong, Nya Zeeland, 6:23:21
6 RannoErala, Estland, 6:27:40
7 Johan Lantz, , Ockelbo SK, 6:34:24
8 Patrik Wikström, IFK Umeå, 6:35:59
9 Yoann  Stuck, Frankrike, 6:44:38
10 Daniel Nilsson, FK Studenterna, 6:47:12

Ultravasan 90 damer
1 Alexandra Morozova, Ryssland, 6:43:55
2 Ida Nilsson, Högby IF, 7:06:16
3 Sarah Bard, USA, 7:27:27
4 Eve Talts,  Estland, 7:34:42
5 Johanna Nilsson, Morjärv SK 7:37:41
6 Jenny Ramstedt, , XC Sthlm 7:47:32
7 Frida Södermark, Tjalve IF Norrköping, 7:53:35
8 Henriette Brynthe, Norge, 7:56:33
9 Emilia  Lindstedt, ( 8:23:17
10 Amelie Karlsson,  (8:28:56

Bergspriset i Evertsberg vanns av Didrik Hermansen, Norge, på tiden 3.05.58, och Alexandra Morozova, Ryssland, 3.28.49.
Prestationsmedalj i Ultravasan 90 delas ut till löpare som springer på medaljtid. Medaljtid för herrar är 9,5 timmar. Medaljtid för damer är 11 timmar.