Familjen Nilssons dag i Visby

David Nilsson, solo i Almedalen i Visby. David vann halvmaran i Nordic Classic Running på 1.07.08

Högby IFs David Nilsson har farten för att kvala in till EM i halvmaraton. Det vissade han på lördagen när han vann halvmaraton i Nordic Classic Running i Visby.
– Jag tycker att det är roligare just nu att springa kortare lopp och vill nu hellre försöka kvala in på 10000 meter.
– Jag satsar på att springa ultratrail i VM, sade syster Ida Nilsson som vann damklassen.

Med 15.08 på första femkilometerna, milen på 30.55 såg det ett tag ut som att David Nilsson var på väg ner mot kvalgränsen 1.05 på halvmaran i lördagens lopp på den flacka tvåvarvsbanan i Visby. Men helt själv i täten blev det liksom aldrig något race, inget som kunde motivera David att krama ut det där som behövs på andra milen. Nu blev det ändå 1.07.08 helt solo.
Lars Södergård, Spårvägen, hängde aldrig på. Inte heller Ullevis John Börjesson som sprang 10 km i den gemensamma starten kunde heller inte följa med i Nilssons fart.
– Jag känner inte riktigt att jag orkar hela vägen och jag har inte riktigt motivationen just nu för att träna för halvmaraton, säger David som förra året var svensk statiistik-etta på halvmaran på 1.04.11 och som kvalade in till VM i maraton i augusti,
Under vintern har David radat upp goda pretationer och han blev också (om än väl sent) uttagen till VM i halvmaraton som avgjordes. Dagarna innan slog dock en förkylnig till och David missade både VM och sedan även en del träning.
– Jag kände mig verkligen i form till VM - och där hade jag nog klarat kvaltiden, men nu, efter att ha varit sjuk känns det inte riktigt som att jag varken kan eller känner mig motiverad för halvmaran.

Så David väljer bort att ens försöka göra en tid, och han tänker inte heller springa uttagningsloppet i GöteborgsVarvet.
– Jag kommer att springa ett 10000-meterslopp på bana i England istället.
Lars Södergårdh, Spårvägen som vunnit halvmaratonloppet i Visby de två första åren och som blev tvåa på 1.08.59 har heller inga planer på att göra fler kvalförsök på halvmaran. Med ASICS Stockholm Marathon som säsongens stora mål tänker han inte heller störa satsningen med att springa GöteborgsVarvet.
– Det blir för tätt på ASICS Stockholm Marathon, det går inte att köra för fullt i båda loppen, säger Lars Södergård.

Med prispengar i loppen lyckas även mindre arrangörer locka elitlöpare. Arrangören Nordic Sport & Event som har endurotävlingen Gotland Grand National som sitt stora arrangemang betalade 5000 kronor till segrarna i halvmaran, resor och boende till elitlöparna.
– Jag fyller år idag, så det blir nog lite extra firande ikväll, sade David Nilsson

Med på kalaset firar också syster Ida Nilsson. Som också fick största prischecken för sin seger i damklassen. 1.19.19 blev Idas segertid. Ida var stjärna i landslaget för tio år sedan. Finaste meriten är sjätte platsen på 3000 meter hinder i EM 2006, och hon har även vunnit SM-guld på 5000 meter och i terränglöpning.
Nu är hon tillbaka - och hon har landslagsambitioner:
– Jag hoppas att kunna ta en plats VM i traillöpning och har tränat mycket med Emelie Forsberg. Jag kommer att springa Transvulcania på Kanarieöarna i maj för att försöka kvala in.

Resultat, Nordic Classic Running, halvmaraton:
Herrar
1) David Nilsson. Högby IF, 1:07:08
2) Lars Södergård, Spårvägen, 1:08:59
3) Fred Grönwall, Roma IF, 1:10:4
4) Daniel Hejdström, Roma IF, 1:15:44
Damer
1) Ida Nilsson. Högby IF, Högby IF, 1:19:19
2) Linda Höglund, 1:30:35
3) Anna Norén, Riviera friidrott, 1:32:01

Ida Nilsson, Högby IF, vann damklassen i Nordic Classic Running - och satsar på landslaget.
Gotlands löparkung Fred Grönwall (till höger) putsade sitt personbästa ner till 1.10.42. Här med segraren David Nilsson (mitten) och tvåan Lars Södergård.