Fästmöns död svårast för Bekele

Kenenisa Bekele är tillbaka som mästare igen. I helgen vann den 22-årige etiopiern för fjärde året i rad båda distanserna vid VM i terränglöpning i franska St-Galmier. Men sorgen och saknaden efter fästmön Alem Techale har gjort det svårt för Bekele att koncentrerra sig på löpningen.

- Varenda träningspass har jag tänkt på gångerna som Alem och jag sprang tillsammans. Många gånger har det kännts som att jag ska sluta springa, berätade Kenenisa Bekele i en intervju med BBC dagen innan terräng-VM.

Kenenisa Bekele och artonåriga Alem Techale skulle ha gift sig i maj. Den 4 januari i år inträffade dock det ofattbara. Under ett träningspass hemma i Addis Ababa i Etiopien segnade Alem Techal ner.
Bekele hade sprungit före men vände tillbaka och hittade fästmön som drabbats av en hjärtattack. Han försökte förgäves rädda hennes liv. Alem Techal dog innan hon kommit till sjukhus.
- Vi hade bara sprungit i tio minuter när det hände, berättade Bekele. Det är så fruktansvärt tragiskt att dö så ung, innan hon hunnit göra allt som hon drömt om. Det här kommer jag alltid att bära med mig, sade Bekele.
Efter händelsen så tränade inte OS-mästaren på 10000 meter på två veckor. Trots svårigheterna de senaste månaderna kunde hade Bekele full kontroll på de båda loppen. På lördagens kora bana över fyra kilometer blev segermarginalen till tvåan kenyanen Abraham Chebii var drygt 30 meter.
I söndagens lopp över 12 kilometer, eller sex varv, på galoppbanan i St-Galmier väntade Bekele tills klockan ringde för det avslutade varvet innan han drog på. Kenyanska mästaren Eliud Kipchoge som dittills legat sida vid sida med Bekele blev helt knockad av fartökningen och slutade på femte plats. Tvåa efter Bekele blev istället Zersenay Tadesse som dock var distanserad med 100 meter på upploppet.
Inga svenska löpare deltog i VM. Bästa europée på den långa banan var Sergej Lebed från Ukraina på en fjortonde plats. Trots den afrikanska dominansen var intresset stort för årets VM. På söndagen räknade man in 28000 åskådare på galoppbanan i St-Galmier.

Etiopien dominerade även damernas tävlingar. Tirunesh Dibaba, 19-åring som sprang sitt första stora mästerskap vann både lördagens 8 km och söndagens 4 km. Noterbart är att Etiopien vann alla lagtävlingarna i seniorklasserna.