Carlsson/Skepp snabbast första dagen i FEM 70

Det blir en hård kamp om segern i FEM 70s herrklass. Favoriterna Oskar Svärd och Bertil Nordkvist fick problem under första dagens löpning. Ledare med nära tolv minuters marginal är Ola Skepp och Joacim Carlsson.

- Vi kom ifatt dem efter någon timme och sprang tillsammans när Bertil trampade snett. Det såg riktigt illa ut först och vi erbjöd dem vårt första förband, men sedan verkade det som att de klarade sig själva och vi drog iväg, berättar Ola Skepp.
Paret Skepp/Carlsson är en ny konstellation för året. Skepp var tvåa förra året och Carlsson vann tillsammans med Öystein Öystein Kristiansen som i år är upptagen med VM i orientering.
Men det var Bertil Nordkvist och Oskar Svärd som drog upp farten på fredagsmorgonen. Från starten vid Hamborgvallen upp till första kontrollen på Sundsvalen var det flera möjligheter till olika vägval, men alla valde att följa i Nordkvist och Svärds spår.
Uppe på Sundsvalen hade Svärd/Nordkvist en ledning på 50 sekunder. Men sedan kom alltså Carlsson/Skepp ifatt.
Mycket skogslöpning och tidvis lite knepig orientering gjorde att avstånden mellan tätlagen snabbt drog iväg.
- Jag hade kunnat springa en halvtimme snabbare om jag bara hade burit min egen packning, muttrade Oskar Svärd efter målgången i nattlägret.
Urstarke Vasaloppsvinnaren bar en del av Nordqvist packning redan från start.
- Det gäller att vara taktisk. Prestige har man inte råd med i en sådan här tävling, säger Oskar Svärd. Eftersom jag är kanonform och Bertil har haft skadeproblem så bestämde vi redan från början att jag skulle ta några fler kilon än han.
Piggast på slutet var John Are Myhren och Ivar Haugen som jobbade in någon minut på ledarlaget.
På lördagsmorgonen blir det jaktstart. Joacim Carlsson och Ola Skepp får nära tolv minuters marginal till tvåorna John Are Myhren och Ivar Haugen. Ytterligare en minut senare startar firma Svärd/Nordkvist.

Mer om FEM2003