Femtonde Fredsloppet i Göteborg

Fredsloppet skiljer sig från andra löpartävlingar. Vid sidan av själva löpningen finns en hel rad arrangemang som alla har en tydlig vänsterprägel. Dessutom går det ekonomiska överskottet alltid till något solidaritetsprojekt, i år återuppbyggnaden i Jugoslavien.

Text: Jakob Karlsson

"Idrott åt alla" är ett av ledorden för Proletären FF i Göteborg. Fredsloppet lever upp till denna devis; det är ett motionsarrangemang där alla kan vara med på sina egna villkor. Tävlings-, motions-, promenad- och ungdomsklasser gör att det finns något för alla.
Föreningen arrangerade på lördagen den femtonde upplagan av Fredsloppet. Liknande arrangemang finns på flera platser runt om i världen, och i samband med loppet bjuds utländska gäster in som bland annat medverkar vid skolbesök. En annan internationell koppling är att överskottet av loppet alltid går till något välgörande ändamål. Hela vinsten från årets upplaga av Fredsloppet går till ett sjukhus i staden Pancevo i Jugoslavien.
Fredsloppet har start och mål i Slottsskogen. I detta område pågår i samband med loppet en hel del aktiviteter i vänsterrörelsens regi. Bokbord, apeller och intervjuer är några exempel. Bland årets paroller för fredsloppet fanns "Nato ut ur Balkan", "Mot främlingsfienlighet, rasism och högerpolitik" samt "Sverige ut ur EU".
Kanske får den politiska prägeln vissa löpare att avstå från Fredsloppet (undertecknad var dock med trots andra sympatier). I startlistan saknades många av de löpare som brukar vara med och slåss om segern i västsvenska löpartävlingar. I tävlingsklassens 10 kilometer blev det istället seger för några mer obekanta namn i Johan Blixt (36:12) och Gunilla Pollak (45:17), båda två utan klubbtillhörighet.
Totalt samlade Fredsloppet i år 1400 deltagare. Bland seniorerna var motionsklassens 5 kilometer den populäraste distansen, men många av deltagarna var ungdomar som sprang mellan 1,2 och 3,3 km beroende på ålder. De kortare distanserna går helt och hållet i Slottsskogen, medan 5 och 10 kilometer går ett respektive två varv på en bana som bland annat passerar Slottsskogsvallen och Fjällgatan med dess tuffa uppförsbackar. I år fick löparna dessutom kämpa lite extra i och med sensommarvädret som bjöd på strålande sol och 23-24 grader.
Solskenet, de många deltagarna och det fina arrangemanget gjorde tillsammans en mycket lyckad jubileumsupplaga av Fredsloppet. Och om man nu gillar att springa kan man ju för en stund glömma bort sin inställning till EU och en del annat...

Tävlingsklass 10 km
Herrar
1) Johan Blixt 36:12
2) Per Lilja IF Kville 36:30
3) Kristian Fex IK Stern 37:16
4) Enrique Carsi 38:15
5) Bengt Lagergren Ale 90 IK 38:27
6) Emil Mattsson Majornas IK 38:28
Kvinnor
1) Gunilla Pollak 45:17
2) Helen Lööf Proletären FF 47:15
3) Juana Estrada 49:18
4) Juana Gutierrez 51:49
5) Rebecca Rellmark Solvikingarna 53:23
6) Josefin Olsson OK Alehof 53:39

Komplett resultatlista (för klasserna med tidtagning) finns i ett kommande nummer av Proletären, vilket sänds ut till alla deltagare.