Fler deltagare på Lidingö än i OS

Att arrangera en idrottsevenemang mitt under OS är kanske inget att rekommendera. Men Lidingöloppet som sedan 1965 alltid avgjorts första söndagen i oktober har liksom inget att välja på.
- Det verkar som att löparna kommer ändå - och med efteranmälningarna kommer vi kanske över förra årets deltagarsiffra, säger Lidingöloppets Erik Toll.

Det innebär cirka 25000 löpare på Lidingö när man räknar ihop Lidingöloppet den 1 oktober med Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet och Lidingöstafetten 30 september och Sista Milen samt Lidingö Tjejlopp på söndag 24 september.
Dagar som kan innehålla höjdpunkter för den idrottsintresserade. Till och med experterna tippar att Kajsa Bergqvist ska ta guld i höjdhopp på Lidingöloppssöndagen.
- Vi ska göra allt för att kunna förmedla Kajsa Bergqvists hopp i OS-finalen och vi jobbar på att få fram teveapparater till de skolor där vi har fri övernattning, säger Erik Toll.
Nu verkar det inte som att Lidingöloppet lider av konkurrensen med världens viktigaste idrottsevenemang. Deltagarna kommer, hundratals funktionärerna ställer upp. Den största konkurrensen finns nog i media där det nog måste till en svensk seger i herrklassen för första gången på mer än 25 år.
Liksom i Stockholm Marathon är det tjejerna som ökar i Lidingöloppet. De första två åren tilläts inte kvinnor starta i Lidingöloppet. 1967 fick kvinnorna en egen klass över 15 km. 1986 tilläts tjejer för första gången springa tremilen. 1993 fick Lidingöloppet en egen Tjejmil veckan innan huvudloppet som 1997 utökades med en kortare distans över 4 kilometer.
Totalt utgör tjejerna numera mer än en tredjedel av antalet deltagare.
Deltagarmässigt är Lidingöloppet större än sina konkurrenter i Sydney. Medan loppen på Lidingö samlar närmare 25000 deltagare har OS drygt 10000 startande.

Mer om Lidingöloppet på hemsidan.