Första maran för blinda Fatmir

Han har spelat goalball på landslagsnivå – och är fd paralympier. Nu på lördag springer Fatmir Seremeti sitt allra första maraton tillsammans med guiden Lona Justesen.

Fatmir, idag, 38 år, var bara 13 år när han fick reda på att han hade ögonsjukdomen grön starr och att den skulle göra honom helt blind inom några år.

– Jag spelade fotboll som barn. Men vi har alltid haft lätt för att springa i min familj. Och under den här tiden, när synen blev sämre och sämre och jag visste att jag skulle tappa den helt – då betydde löpningen oerhört mycket för mig. Jag hade självmordstankar. Löpningen blev min räddning, en ventil där jag kunde fly från alla mörka tankar. Fram tills jag var 22 år kunde jag se tillräckligt mycket för att kunna springa ensam – sen gick inte det längre.

1999 testade Fatmir sporten goalball för första gången – den blev en viktig del i hans liv och resulterade bland annat i 15 SM-guld, deltagande i nio EM, (4 brons( tre Vm (1 guld) och tre Paralympics. (1 brons) Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18x9meter). Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har.

– Under den tiden när jag var som mest aktiv sprang jag inte så frekvent, men jag slutade inte helt. Eftersom jag numera inte ser något förutom att jag kan skilja på ljus och mörker behöver jag en ledsagare – eller guide som vi säger när det handlar om löpning. Efter jag avslutade min elitkarriär inom goalball har jag börjat springa mer och det har blivit några lopp, till exempel Midnattsloppet. Men det blir mitt allra första maraton nu på lördag.

Hur känns det inför loppet?
– Jag tror att jag har stor nytta av min bakgrund som elitidrottare. Jag har utmanat min kropp tidigare och jag vet att det inte är så farligt att bli trött. Dessutom har jag visualiserat mycket. Jag kan se hur jag springer på Stockholms gator och känna stämningen – jag kan se hur jag springer i mål på Stockholms Stadion.

Hur är det att springa med guide?
– Jag ska springa tillsammans med Lona Justesen, en van och duktig maratonlöpare. Vi springer med ett kort rep mellan oss, om det inte är väldigt trångt – då får jag hålla henne i armen. Vi kompletterar varandra – Lona har koll på allt och har redan funderat på problem vi kan stöta på och hur vi löser dem. Själv tänker jag mer att ”det löser sig”. En annan aspekt av att springa med guide är att löpningen som ju i sig är ju en individuell sport, plötsligt blir en lagidrott där vi hjälper och peppar varandra.

Hur hittade du Lona?
– Det var på ett löparläger som Synskadades Riksförbund anordnade tillsammans med Fredrik Zillén. Hon var där som en av guiderna. Det är drygt ett år sedan så vi har hunnit springa några gånger tillsammans, till exempel loppet Söder Runt. Och för ett par veckor sedan var jag uppe i Stockholm och då sprang vi en längre runda på delar av maratonbanan. Jag känner mig helt trygg med att springa tillsammans med Lona. Hon har överkapacitet och det är viktigt att guiden är klar i huvudet under hela loppet, och till exempel inte glömma att vi är två i bredd. Sådant är lätt att glömma om man är väldigt trött.

Hur har du tränat inför maran?
– Det har sett lite olika ut – vissa veckor har jag sprungit 6-7 mil, andra veckor bara 3-4 mil. Mitt längsta långpass har varit 3,5 mil, så jag känner mig ändå trygg med att klara distansen. Målet är att springa under 4 timmar.

Vilken del av banan tror du blir tuffast?
– Precis som många andra har jag nog lite respekt för Västerbron. Jag bor ju i Malmö och här finns inte många backar att träna i. Stockholm Marathon har nog fler höjdmeter än vad jag får ihop på ett års träning här hemma, haha.

Vad ser du mest fram emot med loppet?
– Jag kanske är lite knäpp – men jag har alltid älskat att tävla inför publik. Och i Stockholm kan det nog bli mycket publik. En härlig känsla att stan stängs av för oss löpare. Jag tror att det kan bli lite av en folkfest. 

Kan vi följa dig på något sätt under loppet?
– Jag brukar lägga upp mycket av min träning på instastory – och det kommer jag nog fortsätta med även under loppet. Det är extra kul att jag kommer springa med skor och kläder från ASICS, de sponsrar Lona och mig med utrustning. Det känns bra eftersom de jobbar mycket med den mentala hälsan – och jag om någon vet vad löpning kan betyda för den mentala hälsan.

Följ Fatmir på Instagram @fatmir_seremeti

Följ Fatmir på tiktok

Av Kristina Lager