Första svenska segern på 24 år?

Hösten 1978 fastade Lars Enkvist en dag inför Lidingöloppet. På tävlingsdagen var han hungrig nog att vinna. Sedan dess har vi upplevt 23 raka utländska segrar. Ska Mustafa Mohamed ända den svenska segerfastan?

Redan ifjol var det ytterst nära att Hälles Mustafa Mohamed blev den förste svenske segraren i Lidingöloppet sedan 1978. 22-åringen hade respekt för Lidingös backar i stt debutlopp på tremilen. Han låg långt efter de undflyende kenyanerna när en mil återstod. Men han tog in sekund för sekund, minut för minut. Ut på upploppet såg avståndet fram till ledande Francis Kirwa fortfarande ointagligt ut, men Musse knaprade allt utom en ynka sekund.
- Jag ska göra en bättre start i år, lovar Musse, som dock räknar kallt med att flera av kenyanerna kommer att sticka i ett vansinnestempo som han inte tänker följa med i.
- I år är jag bättre tränad, spär Musse på.
Ifjol var han helt inriktad på bantävlingar och tränade aldrig mer än tio mil i veckan. I år har han ökat till en veckodos på 13 mil. I september har det blivit ytterligare ett par mil till i veckan.
Favoritskapet lägger han ändå på en kenyans axlar.
- Augustus Mbusya blir farlig, deklarerar han.
Och Musse vet vad han talar om efter att ha sett och blivit besegrad av Mbusya flera gånger i år. Mbusya har ett otroligt fint löpsteg kombinerat med en fullkomligt oberäknelig taktik, som i det närmaste påminner om fartlek.
- Det skulle inte förvåna mig om han sticker efter tre kilometer, säger Musse.
Håll utkik efter Nbusya. Han är lätt igenkännelig med nummer 100 på bröstet.