Fougberg fjärde europeiska på VM-maran

VM-maran i Doha skördade som väntat sina offer i över 30 graders värme och luftfuktighet som växte mot 80 procent under loppets gång. En dryg tredjedel av de 68 startande bröt. Charlotta Fougberg kämpade sig i mål på 18:e plats som fjärde europeiska när kenyanskan Chepngetich vann, en kvart långsammare än sitt världsårsbästa.

I januari vann Ruth Chepngetich Dubai Marathon på 2:17:08. Det var på morgonen i drägliga förhållanden. I natt var det inte lika lätt att tävla. Kenyanskan befäste sin världsledande position när hon ryckte inför det sista av de sex varven på sju kilometer. Hon hade då länge haft sällskap av 39-åringarna Helalia Johannes och Edna Kiplagat (världsmästare 2011 och 2013) samt regerande mästaren Rose Chelimo.

Chepngetich ökade tempot med tolv sekunder på den 36:e kilometern och gled ifrån Chelimo till en seger med dryga minuten. 2:32.43 är VM-historiens långsammaste segertid. Namibias Johannes knep bronset på 2:34:15.

Charlotta Fougberg slukade placeringar, från 39:e plats efter 5 kilometer till 19:e en mil senare. Göteborgskan höll sig kvar på den nivån trots sjunkande fart medan den ena löparen efter den andra bröt. En så stark nation som Etiopien hade ingen kvar på banan ens efter halva loppet. Till slut bröt en dryg tredjedel av de 68 startande.

Charlotta tog sig i mål på 18:e plats på 2:49:17. Det är bara Isabellah Andersson, Lena Gavelin och Ingmarie Nilsson som har överträffat den placeringen bland svenskor i marans VM-historia. Endast tre europeiskor besegrade Fougberg i natt.

Johanna Bäcklund slet sig i mål som 37:a efter drygt tre timmars löpning medan Cecilia Norrbom bröt efter tre mil.

Skribent: Lorenzo Nesi