Fundamentalister kunde inte stoppa maraton

Lahore Marathon kunde genomföras i helgen efter en massiv polisinsats som skyddade löparna i Pakistans näst största stad. Islamister uppmanade till bojkott av loppet och hotade att stoppa det om kvinnor deltog.

9000 poliser bevakade loppet som kunde genomföras planenligt. I maratonloppet som vanns av etiopiern Abebe Helefom på 2.16.03 hade dock ingen damklass, utan det var det mixade loppet över 10 kilometer som främst utsatts för hot.

Idrott för kvinnor är ett hett ämne i Pakistan. Företrädare för de extrem-islamska partierna MMA (Muttaheda Majlis-e-Amal) gick innan söndagens Lahore Marathon ut och uppmanade till bojkott och menade att loppet med deltagande av kvinnor var mot pakistansk kultur.

I samband med loppet, som samlade 20000 deltagare, arresterades ett 100-tal personer enligt officiella källor medan företrädare för MMA menar att 5000 av deras anhängare gripits.

Islamsk fundamentalism är stark men styr inte i Pakistan. Landet har 250 miljoner invånare och delstatens Punjabs regering gjorde allt för att det internationella Lahore Marathon i söndags skulle kunna genomföras. Under förra året utbröt oroligheter i samband med ett lopp i staden Gujranwala.
– Vi kommer att fortsätta att protestera mot mixade lopp, säger MMA-ledaren Liaquat Baloch.