Gatustafetterna har det inte lätt

Det arrangeras åtminstone åtta stafetter utom idrottsplats nu i maj men både antalet stafetter och deltagare minskar generellt sett. För en dryg vecka sedan meddelades till exempel att anrika Dagbladsstafetten ställdes in. Men en som kommer att genomföras är Pingststafetten i Småland nu på söndag.

Pingststafetten går i Ramkvilla, fem mil norr om Växjö, och har funnits med i tävlingsprogrammet sedan 1982. Tills för fyra år sedan så var den 69 km lång fördelade på tio sträckor men sedan tre år handlar det om sju sträckor och 39,7 km.
– Deltagarrekordet är 99 lag och det sattes på 90-talet. De senaste åren har vi haft mellan 30 och 40 lag och i år är det så här långt drygt 20, säger tävlingsledaren Åke Lundberg i Brittatorps TK.
Pingststafetten gick tidigare på måndagen på Annandag pingst. Men när den helgdagen försvann fick de flytta till söndagen vilket är mindre attraktivt ur deltagarsynpunkt.

Tuff terrängstafett
Det speciella med Pingststafetten är att det är en terrängstafett som går på stigar och grusvägar. Sträckorna varierar mellan 3 och 9 km och vissa är riktigt kuperade.
I Småland finns också bland annat en motionsstafett, Herrgårdsstafetten och Ölands kyrkstafett. Den sistnämnda hade som mest 300 lag på 90-talet men är nu nere i 30.
Tittar man man på tävlingsformen ur ett motionsperspektiv så borde det vara idealiskt för till exempel ett företag att samla ihop folk och rör på sig gemensamt. Men trots att sträckorna blir både kortare och färre så minskar alltså lagen.
– Oavsett hur få lag det är så är det i stort sett samma arbetsinsats som krävs. Men vi gör fortfarande lite vinst på Pingststafetten, säger Åke.

Kommande stafetter
Bland de stafetter som väntar här näst i långsloppsguiden märks Marathonstafetten i Trollhättan 30 maj, Byastafetten i Kristianstad 2 juni och Indalsledenloppet i Hammarstrand 16 juni. Och redan om en dryg vecka är det dags för stafett-SM på bana i Huddinge sydväst om Stockholm. Där tävlar både ungdomar, juniorer och seniorer.
Bland tävlingar kommande helg märks Eksjö Stadslopp och Karnevalsloppet i Avesta som båda går på söndag samt Änglamilen i Ängelholm och England runt i Markaryd på söndag.