Göteborg får nytt terränglopp i vår

Lördagen den 9 april är dagen då Göteborg återigen får en stor terränglöpartävling. Då avgörs nämligen i natursköna Skatås det nya terrängloppet Göteborg Cross Country där alla kan delta såväl elitlöpare och motionärer som barn och ungdomar. Sävedalens AIK är arrangör av loppet.

Trots att evenemang som Göteborgsvarvet hela tiden ökar i deltagarantal har utbudet av terrängtävlingar i göteborgsområdet minskat de senaste åren. Förr fanns tävlingar som Premiärloppet,Delsjöterrängen och GT-loppet bara i Skatås, men alla dessa har försvunnit. Det enda klassiska loppet som finns kvar är Finalloppet som i höstas genomfördes för 37:e gången.
– Tävlingen är en långsiktig satsning på att återigen etablera en terrängtävling på våren i Skatås, förklarar Sävedalens AIK Olof Palm och Per Skoog som har höga ambitioner:
– Loppet skall för den trogne göteborgslöparen vara ett självklart alternativ som uppladdning inför maj månads stora begivenhet – Göteborgsvarvet.

Tidigare har Sävedalens AIK arrangerat Kvibergsloppet vid samma tidpunkt. Men kommunen har inte kunnat tillhandahålla något omklädningsutrymme vilket fick till följd att klubben fick se sig om efter ett annat tävlingsområde. Det naturliga valet föll på Skatås och dess närområde.
Förutom barn-, ungdoms- och motionsklasser är det elitloppet över 6 kilometer som är den stora nyheten i Göteborg Cross Country. Arrangören har med hjälp av sponsorer kunnat skapa ett rent elitlopp där man kommer att bjuda in Sveriges bästa löpare.

Löparna kommer att springa tre varv på en publikvänlig rundbana som mäter två kilometer, mitt i hjärtat av Skatås. Elittävlingar av den här internationellt anpassade typen finns det få av i Sverige och loppet blir ett mycket bra tillfälle för Sverigeeliten att vässa formen inför SM tre veckor senare. Bland de redan klara löparna finns bland annat IF Kvilles svenska mästarinna Christin Johansson. Men fälten kommer att fyllas på med löpare från hela Sverige ända fram till dess att startskottet går vid middagstid lördagen den 9 april.