Grand Slam i maraton

Maratonvärlden behöver ett Grand Slam-pris. Det budskapet har förmedlats av New York Marathon med en penningstark sponsor i bakgrunden.
Enligt förslaget skulle Boston, London, Berlin, New York och Chicago vara de utvalda. Vad det ekonomiskt superstarka London – som lägger 26 miljoner kronor på löpare – skulle tjäna på det är oklart.
Marathon.se har frågat fyra personer i branschen vad de anser om idén.

Ulf Saletti, tävlingsledare för Stockholm Marathon:
– Konstigt att det kommer upp nu. Jag hörde talas om det i oktober/november förra året. Att vinna de här fem är kanske möjligt över en femårsperiod men i det stora hela ser jag det som ett trick för att få uppmärksamhet i medierna.

Nils Lodin, chefredaktör, Runner’s World:
– Jag har tänkt de här tankarna länge men jag tror att de är omöjliga att genomföra. Jag kan tänka mig ett Grand Prix på åtta deltävlingar där löparna får tillgodoräkna sig poäng från de tre bästa.

A.Lennart Julin, regelexpert och statistiker på Svenska Friidrottsförbundet, expertkommentator i TV4:
– Nu går förslaget ut på att vinna de här fem loppen under en karriär. Tanken är väl att locka en sådan som Radcliffe att springa alla fem men sannolikheten är låg. London kommer alltid ha råd att köpa in henne och då faller Boston bort. Jag ser det mest som ett spel för galleriet.

Kent Claesson, aktiv löpare och tränare i Spårvägen Friidrott:
– Fyra lopp under ett år skulle kunna funka. Det finns alltid några som skulle vilja springa.