Grekisk seger i Helsingfors

Han kom ända från Grekland, han sågs lämna det övriga fältet bakom sig med en gång och han segrade med över 4 minuter före tvåan. Ändå är det en något besviken Nikos Poljas som återvänder från Finland utan att ha uppnått det främsta syftet med resan, nämligen att kvalificera sig till OS.

Trots ett utomordentligt lopp med en sluttid på 2.18,46 var det en nära nog omöjlig uppgift i ett varmt, soligt och framförallt blåsigt Helsingfors. Resultatlistan talar sitt tydliga språk med bara 12 löpare under 2.40.
Bakom Poljas gjorde den udda italienaren Calcaterra återigen en god prestation. Han upprepade samma fina placering som i Stockholm, och förvisade Julius Mtibani, 3 gånger tidigare segrare i Helsingfors, till tredjeplatsen med närmare 2 minuters marginal. Tanzaniern avslutade ändå loppet starkt och avancerade på slutet. Serien 1-01-1-02-3 de senaste fem åren skäms ju inte för sig.
Bland damerna lyckades det inte för de två senaste årens segrarinna, ryskan Tatjana Maslova, att upprepa bedriften. Hela 5 minuter skiljde faktiskt denna gång till landsmaninnan Tatjana Zolotareva som såg mycket pigg ut i mål, och dessutom bara hade 15 män före sig totalt. Elena Goundelakh fullbordade den ryska trippeln.
Annars passade Helsinki City Marathon att sätta ett prydligt deltagarrekord i detta sitt 20:e lopp. Med nära 1000 efteranmälningar nådde man en bit över 5.600 anmälda, en 10 procentig ökning jämfört med den förra rekordnoteringen från 1991.
De närmare 50 verkliga jubileumslöparna som inte missat något lopp sedan starten 1981 uppmärksammades på olika sätt av arrangören. Rabatt på startavgiften, ett särskilt foto, jubileumströja och -diplom samt specialmärkta nummerlappar var några av godbitarna som presenterades vid en liten träff med gänget några timmar före start. Bland veteranerna återfinns två svenskar, Ove Engman som gjorde sitt 142:a lopp och Curt Sandberg som hunnit med 110 med det tjugonde på raken i Helsingfors inräknat.
Den vackra jubileumsdagen såg också ett antal gamla storlöpare springa 10 kilometer. 4-faldige OS-guldmedaljören, Lasse Virén, Stockholm Marathons förste segrare Jukka Toivola samt hinder-kämparna Jouko Kuha och Tommy Ekblom tillhörde de som fortfarande har mycket spring i benen, medan store Juha Mieto tog det betydligt lugnare i sommarvärmen.

Alla resultat på hemsidan