Gulden i halvmaraton stannar inom familjen

Vinden spelade huvudrollen när SM i halvmaraton återigen avgjordes på motorbanan i Anderstorp. Samuel Russom såg inte ut att vilja göra det. Duellen med Samuel Tsegay uteblev när de kom in på upploppet tillsammans. Och det blev dubbla guld till hushållet när Samrawit Mengsteab bärgade damsegern tio minuter senare.

Samuel x2 har vunnit allt i SM-väg sedan de började få tävla på de svenska mästerskapen för ett par år sen. Så det var ingen överraskning när Russom tog täten direkt från start. Tsegay lade sig några meter bakom i sällskap av Linus Rosdahl, som gjorde sin första tävling sen 2:13-maran i Valencia december.

63-minuterslöparna Archie Casteel och Kristofer Låås släppte under det andra varvet av dryga fem på Anderstorps motorbana och slutade på fjärde respektive femte plats, fyra minuter över sina personliga rekord. Det säger en del om förhållandena i den småländska skogen, ”Det värsta som jag har varit med om i vind”, bedömde landslagsledaren Ulf Friberg som varit på alla lopp som hållits på den gamla formel 1-banan under pandemin.

Rosdahl hängde med halva loppet och trots at han fick springa den andra halvan solo var han en av de få att slå personliga rekord idag, 1.05:08 är det med en knapp halvminut. Russom och Tsegay trummade på i ett någorlunda jämnt tempo, ofta pratandes med varandra. Upploppet blev till en antiklimax. Tsegay i front blev aldrig utmanad av Hässelbylöparen som såg i det närmaste obrydd ut när han tog sig i mål i rygg på sin namne. Båda noterades för 1.04:07.
– Bränslet var helt slut efter att jag hade dragit hela loppet, berättade Russom efteråt.

Dubbla guld till hushållet
Tsegays sjunde SM-guld, ett försvar av fjolårstiteln, kopierades av hans fru, Samrawit Mengsteab drygt tio minuter senare, så att det nu finns 14 guldmedaljer i det göteborgska hushållet. Samrawit ledde hela vägen från start till mål i det andra loppet på distansen och trots att hon kastade upp flera gånger på sluttampen kunde slå sin debuttid med någon enstaka sekund, och hålla undan för Isabelle Brauer, som år upp halva försprånget under slutvarvet och var i mål en knapp halvminut bakom Hällelöparen, på 1.15:54 vilket var dagens största utropstecken.

Hässelby tog inte bara hand om silvret, utan var också dubbelt inblandad i kampen om bronset där Sanna Mustonen närmade sig Linnea Sennström, varv för varv. De har både sprungit halvmaran på 1:13 tidigare i år, men i Anderstorp avgjordes striden efter 1:17, när Sanna skar mållinjen fem sekunder efter Linnea.

Toppresultat SM halvmaraton, Anderstorp

Män

1) Samuel Tsegay, Hälle, 1.04:07
2) Samuel Russon, Hässelby, 1:04:07
3) Linus Rosdahl, Akele, 1:05:08, PB
4) Archie Casteel, Spårvägen, 1:07:38
5) Kristofer Låås, Keep Up, 1.07:55
6) Anders Grahl, Hälle, 1.09:54
 

Kvinnor

1) Samrawit Mengsteab, Hälle, 1.15.25, PB
2) Isabelle Brauer, Hässelby, 1.15:54 PB
3) Linnea Sennström, Hässelby, 1:16.55
4) Sanna Mustonen, Hässelby, 1,17:00
5) Johann Bäcklund, Runacademy, 1:18:29
6) Johanna Larsson, Örgryte, 1:19:03

Alla resultat