Hammarby jagar revanschi 87:e Dagbladsstafetten

Hammarby har chans till revansch för den knappa förlusten i Holmenkollstafetten i söndags när Dagbladsstafetten avgörs på lördag. Hammarby ledde Holmenkollstafetten i Oslo in på den 15:e och sista sträckan, men blev passerat av både Hälle och Malmö AI.

Nu är Hammarby favorit i herrklassen i nya Dagbladsstafetten som har start och mål på Stockholms Olympiastadion. Hammarby vann herrklassen i fjol och jagar nu en ny seger i den 87:e upplagan av Nordens äldsta stafettlöpning. Svåraste motståndare är fjolårstvåan Tureberg och Spårvägen.
I damklassen är Täby favorit. Svåraste motståndare är troligen fjolårsvinnarna Rånäs samt Spårvägen och Hässelby som vann Holmenkollstafetten i söndags men som inte kommer med ett lika starkt lag till Dagbladsstafetten. Totalt är 84 lag anmälda till Dagbladsstafetten.
- Det ser bra ut i tävlingsklasserna. Till nästa år räknar vi med fler lag i motionsklassen, kommenterar Bertil Carlén från Dagbladsstafettens tävlingsledning.
Det verkade länge som om fjolårets tävling skulle bli den sista upplagan av Dagbladsstafetten som stadigt förlorat deltagare de 15 senaste åren. I februari beslutade sig dock ledare i den anrika löparklubben Fredrikshof för att blåsa liv i tävlingen. Fredrikshof vann Dagbladsstafettens premiär 1913 och har sedan ställt upp i herrklassen varje år.
- Vi tyckte att en så fin tävling som Dagbladsstafetten måste överleva. I Fredrikshof känner vi särskilt starkt för denna tävling som vi tror betyder mycket för svenska friidrottsklubbar, förklarar Bertil Carlén.
Dagbladsstafetten hade från början start och mål på Stockholms Olympiastadion. De första åren gick banan ut till Danderyd och tillbaka till Stadion. I början av 60-talet flyttades tävlingen till Skansen och Djurgården. Nu är Dagbladsstafetten tillbaka på klassisk mark - Stockholms Olympiastadion. Banan går genom Lill-Jansskogen.
Herrar seniorer har 12 sträckor och springer därmed banan tre varv. Kortaste sträcka är 290 meter, längsta 1 140 meter.
Damer, ungdomar och veteraner springer 8 sträckor (två varv). Kortaste sträcka är 290 meter, längsta 900 meter.
Företagsklassen har 5 sträckor på vardera 2 500 meter (ett varv vardera).
Det går att göra efteranmälan till Dagbladsstafetten på Stockholms Olympiastadion (vid nummerlappsutlämningen vid Klocktornet) från kl 9 fram till en timme före start i varje klass.

Här finns startlistan!