Hanna Hermansson och Emil Blomberg i EM-final

EM-final för Hanna

På EM i München tog sig på tisdagsförmiddagen både Hanna Hermansson på 1500 m och Emil Blomberg på 3000 m hinder till final. Speciellt Hanna imponerade och var med 4.07,08 mindre än sekunden från sitt personliga rekord.

På 1500 m representeras Sverige, precis som på VM i Eugene för en månad sedan, av Turebergs-löparna Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe. Då tog sig Hanna till semifinal efter personbästa 4.06,30 i försöken medan Yolanda missade med två sekunder. Och även i München blev det Hanna som tog sig vidare och nu handlade det om final.

Utmärkt avslutning
Hanna låg i princip sist ända till drygt 300 meter återstod då hon avancerade i ytterspår, med 200 meter kvar var hon sjua och höll den placeringen in på upploppet. Där hittade hon luckor på insidan och passerade fyra tjejer fram till tredjeplatsen och avancemang på placering. Med 4.07,08 var hon bara åtta tiondelar från sitt personliga rekord.
Därmed springer hon final på torsdag klockan 21.25.

”Mästerskapslopp passar mig”
– Det blev som jag tänkt mig och jag kände mig stark hela vägen. Mästerskapslopp passar mig och jag väntade hela tiden på att luckor skulle öppnas vilket det gjorde, säger Hanna till SVT.
– Jag höll mig lugn, stressade inte och hade mycket kvar i benen till slutet. Med två vilodagar till finalen så tror jag det kan gå bra där. Målet är att placera mig bättre än i Berlin-EM för fyra år sedan då jag var sjua.

Yolanda mindre än sekunden från final
I det andra heatet var det klart högre fart och Yolanda Ngarambe placerade sig längst fram i början och låg sedan trea-fyra ända fram till sista kurvan. Där orkade hon inte riktigt följa i spurten och blev till slut nia på svenska årsbästat 4.05,68. Det är hennes tredje bästa tid bakom det personliga rekordet 4.03,43 från VM 2019.
Alla fyra tider vidare kom från andra heatet och till slut fattades bara åtta tiondelar till final för Yolanda. Snabbast av alla var Polens Sofia Ennaoui med 4.02,73.

En av tre till final på hinder
I manliga försöken på 3000 m hinder var hela den blågula OS-trion från Tokyo representerad i form av IFK Lidingös Simon Sundström, Hässelbys Emil Blomberg och Ullevis VM-löpare Vidar Johansson. De två sistnämnda sprang i sista heatet där färske SM-vinnaren Emil var piggast och hade kontakt med tätklungan ut på sista varvet.
Men det blev tufft i värmen på slutet och han nådde målet som åtta på 8.35,22. Detta placeringen före Vidar som kom in på 8.38,42.
Skulle det räcka?

”Det är tufft där ute”
Svaret visade sig bli ja efter att det andra heatet genomförts. De fem främsta i varje heat plus fem tider avancerade till final och med 8.35,22 gick Emil vidare som näst siste man. Vidar slutade 18:e i sammandraget och var knappt tre sekunder från en finalplats.
Simon sprang i andra heatet och låg långt bak i klungan hela vägen och hade inte krafterna på slutet. Han slutade tolva på 8.50,30 vilket innebar 25:e plats totalt.
– Det är väldigt varmt i solen, det är tufft. Jag hade inte mer i benen i dag och vet inte vad det beror på. Ett sånt här försökslopp med stegrande fart bör passa mig men idag kändes det inte bra, mjölksyran kommer lite för tidigt. Men det hade varit kul att få en ny chans i finalen, sa Emil till SVT innan han det andra heatet genomförts.
Finalen på fredag blir hans andra i EM. Dit nådde han även i mästerskapsdebuten i Amsterdam 2016 då han slutade elva.