Hanna Hermansson sjua i EM-finalen

Fin final av Hermansson

På 1500 m i EM i München gjorde Turebergs Hanna Hermansson sitt livs snabbaste lopp och spurtade i mål som sjua på personliga rekordet 4.05,76. Hon har nu satte personbästa i samtliga sina tre utomhusmästerskap på 1500 m hon sprungit. I hinderfinalen slutade Emil Blomberg tia och i 800 m-semifinalen imponerade Andreas Kramer stort.

På VM i Eugene i juli satte Hanna personligt rekord med 4.06,30 och gick till semifinal där hon bara var 2,5 sekund från final. I München tog hon sig också vidare från försöken och i finalen på fredagskvällen bäddade en bra taktik för en ny framgång.
Hon låg bland de sista hela vägen via 65,8 på 400 m, 2.12,6 på 800 m och 3.18,5 efter 1200 m.

Spurtade ner fyra tjejer
Sista halvvarvet frigjorde sig Storbritanniens Laura Muir från Irlands Ciara Mageean och vann med en 1,5 sekund på 4.01,08. Där bakom låg Hanna fortfarande bland de sista in på upploppet men passerade fyra tjejer och nådde målet som sjua på 4.05,76 – halvsekunden under det personliga rekordet från VM.

2,2 sekunder från medalj
Hanna tangerade nu sin bästa mästerskapsplacering som är sjundeplatsen från Berlin-EM 2018 då hon satte personbästa i både försök och final. Fram till sjätteplatsen fattades nu blott tre hundradelar, till femte tre tiondelar och till medalj 2,2 sekunder.

Bäst när det gäller
Hanna har gjort fem av sina sex bästa tider i mästerskap och med 4.05,76 förstärkte hon nu sin sjätteplats på den svenska genom-tiderna-listan. Närmast före sig har hon förra svenska rekordhållerskan Malin Ewerlöf på 4.05,49 noterat 1997.

Stabilt av Emil i hinderfinalen
Hässelbys Emil Blomberg gjorde sin andra EM-final på 3000 m hinder och följde klungan i över halva loppet. Det gick inte speciellt fort och Emil hade 2.54,4 på första kilometern och 5.43,6 på 2000 m och låg bland de sista.

Finskt guld
Längst fram avlossade Topi Raitanen en härlig spurt som höll hela vägen till ett överraskande guld med 1,5 sekund på 8.21,80.
Emil höll ihop det bra och efter en slutkilometer på 2.49 spurtade han i mål på 8.33,09. Han låg nia men passerades precis före mållinjen av britten Phil Norman och blev tia. Det är hans bästa mästerskapsplacering hittills. I EM-debuten i Amsterdam 2016 var han elva.

Lysande semifinal av Kramer
Andreas Kramer tog sig till semifinal på 800 m med ett nödrop i ett lopp där han inte orkade på slutet. Men semifinalen blev något helt annat och slutade med en överraskande heatseger för Ullevi-löparen.
Andreas hade bestämt sig för att inte dra och trots att det blev ett långsamt lopp så valde han att placera sig långt ner i fältet.

Grym avslutning
Halva sträckan passerades på långsamma 55 sekunder och när det samlade fältet svängde in på upploppet så var Andreas fortfarande instängd i den bakre delen av klungan. Men han hade krafter kvar och tog sig hela vägen rakt genom fältet ända fram till heatseger med 14 hundradelar på 1.48,37. Riktigt imponerande och övertygande löpning.

”Nöjd med vinsten”
– Jag är väldigt nöjd med att ta vinsten idag och kan ta med mig en go känsla in i finalen. Det var verkligen motsatt taktik från i går, då ville jag få en snabb tid och det var tunga sista hundra. I dag var det ett lite nytt sätt för mig att springa, jag var instängd ett tag men när luckan öppnade sig så gick jag för det, säger Andreas till friidrott.se.
Det ska bli spännande att följa finalen på söndag kväll. Andreas vet ju har man tar medalj på EM, för fyra år sedan var han silvermedaljör.