Haparandalöpare flyttade gränsen i Umemaran

Den 29:e upplagan av Umemaran blev en rätt kylslagen historia med endast 4 grader vid starten. På startlinjen i årets lopp fanns många goda löpare; den två senaste årens segrare Ahti Honkola, Finland och Dan Agnarsson, Öbacka LK Härnösand, segraren i Höga Kusten marathon Thommy Larsson, Sundsvalls FI och så Esko Lilleberg, Haparanda FI, som nyligen noterat en framskjuten placering i årets Lidingölopp och med ett personbästa på marathon på 2.26.

Ultraspecialisten Ahti Honkola satsade friskt de första kilometerarna ut mot Volvo Umeverken och slog an ett högt utgångstempo. Med följde genast Lilleberg, Agnarsson och Larsson. Redan efter 5 km tvingades Honkola lämna tätklungan och även något senare Larsson. Fram till passeringen genom Stöcke by, 12 km, var det endast Agnarsson som lyckades hålla Lilleberg stången. På slätterna ner mot vändpunkten i Strömbäck drygade den 46-årige haparandalöparen successivt ut avståndet till följarna. Efter halva distansen var differansen till Agnarsson bortemot minuten.

Lilleberg kunde helt ohotat springa hem Ronhills "bergspris" vid 29 km och samtidigt banans högsta punkt, 34 meter över havet(!). Den återstående delen av loppet förbi världsmästarbyn Röbäck och Umåkers travbana, fick Lilleberg helt förlita sig på eventuell draghjälp från arrangörens tätcyklist. I slutet av loppet, när ledande Lilleberg fick vetskap om att banrekordet låg inom räckhåll, lade han in en ytterligare växel. Loppet fick genast lite nerv eftersom det handlade om sekunder. Esko Lilleberg lyckades med sin ambition och raderade ut finländaren Arto Hyytiäinens tidigare banrekord med tio sekunder. Sluttiden blev mycket fina 2.28,42.

Dan Agnarsson behöll sin andraplats och sprang i mål på 2.35, vilket samtidigt var segrartiden i seniorklassen. Sundsvallslöparen Thommy Larsson, som debuterade i Umemaran, vann klassen M35 och var tredje man i mål på goda 2.40. I Kvarken Marathon Cup, samarrangemanget mellan Vaasa Marathon och Umemaran, vann som väntat loppets fyra Ahti Honkola, Soinen Sisu. Honkola tog därmed en tredje inteckning i Handelsbankens vandringspris och erövrade detta för alltid. Bästa hemmalöpare i årets Umemara blev Pasi Karhu, Sandviks IK som förbättrade sitt personbästa till 2.46,41.

Den kvinnliga tävlingsklassen blev tämligen odramatisk. Här handlade det enbart om Maj-Britt Sundqvist, Skellefteå IF och klockan. Sundqvist öppnade förhållandevis lugnt. Vid vändpunkten passerade hon som 25:e löpare av det 59 man starka startfältet. På sista halvan kom Sundqvists marathonrutin väl till rätta och hon kunde avancerade förbi flera manliga löpare. I mål stannade klockan på 3.15,49. Den energiskt löpande Maj-Britt Sundqvist tilldelades Umeå Energipris för bästa kvinnliga prestation. I den kvinnliga delen av Kvarken Marathon Cup gick den sammanlagda segern till österbottniska Gun-Britt Svanström, IF Kraft Närpes, hon var samtidigt loppets näst snabbaste kvinna för dagen.

När de allra sista löparna i Umemaran närmade sig målet i stadsdelen Teg hade höstmörkret redan börjat lägra sig. Med hjälp av tända marschaller och extra byggstrålkastare lotsades de in till det hägrande upploppet där målspeakerna Ivar Söderlind och Sven Norrgård (finska) fick alla trötta fötter att göra en sista (desperat) spurt. Efter loppet väntade en gemensam prisutdelning, där som traditionen i Umeå påbjuder alla (!) deltagare hedrades. Arrangerande Jalles TC Umeå blickar redan nu fram emot jubileumsloppet - den 30:e Umemaran 2002.