Här är Stockholms nya halvmara!Stockholmsloppet ut, S:t Eriksloppet in

Arrangörerna av Stockholmsloppet (Fredrikshofs FIF och Turebergs FK) tar en paus i år. Landets näst största halvmaratonlopp genomförs inte som planerat i september.
Istället blir det premiär för en ny halvmara i Stockholm: S:t Eriksloppet.

Efter 17 års samarbete med Stockholmsloppet har Fredrikshof och Tureberg
beslutat att satsa på nya tävlingar.
Fredrikshof, som fyller 100 år i år, koncentrerar sig på klassiska Dagbladsstafetten. Klubben kommer dessutom att återuppliva Fredrikshofsspelen som för 10-15 år sedan var landets största arenatävling i friidrott för seniorer.
Tureberg arbetar med S:t Eriksloppet som klubben arrangerar tillsammans
med Hässelby SK och Spårvägens FK. Även Fredrikshof kommer att vara
engagerat i detta lopp.
- Det ska bli spännande att starta ett nytt lopp mitt i Stockholm, tycker Turebergs ordförande Stefan Borg.
S:t Eriksloppet avgörs söndagen den 16 september. Loppet får start och mål i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Distansen är 21,1 km (halvmarathon).
- Vi har fått klartecken för en ny, attraktiv bana genom innerstaden, berättar Ulf Saletti, som varit koordinator för Stockholmsloppet de senaste åren, och som nu är tävlingsledare för S:t Eriksloppet.
- Målet är att detta ska bli ett inspirerande lopp för både elitlöpare och motionärer.
Stockholmsloppet har de senaste åren samlat c:a 7 000 löpare. Ulf Saletti hoppas att S:t Eriksloppet ska få minst lika många deltagare.

Alla läsare av Marathon.se erbjuds rabatt på anmälan till S:t Eriksloppet. Anmäler du dig senast den 30 mars är anmälningsavgiften 195 kr (ordinarie anmälningsavgift är 250 kr).

Dagbladsstafetten är en av Nordens äldsta årligen återkommande löpartävlingar. Stafetten arrangerades för första gången 1913 - året efter sommar-OS i Stockholm.
Sedan tävlingen under flera år noterat minskat antal lag tog Fredrikshof över arrangemanget för två år sedan. Deltagarantalet har sedan vänt uppåt. Fredrikshof är för övrigt den enda klubb som deltagit i "Dagbladet" varje år sedan premiären 1913.
- Dagbladsstafetten är en viktig tävling för svensk friidrott. Vi hoppas att tävlingen ska kunna få tillbaka den status och det deltagarantal som "Dagbladet" hade för drygt tio år sedan, förklarar Fredrikshofs nye ordförande Tommie Nordh.
Dagbladsstafetten avgörs lördagen den 19 maj. Start och mål på
Stockholms Olympiastadion. Tävlingen har klasser för ungdoms-, senior-
och veteranlag. Dessutom finns det en klass för företagslag.

Stockholmsloppet, som med enstaka avbrott arrangerats varje år sedan 1927, dör inte i och med att det blir en paus i år. Fredrikshof planerar att genomföra Stockholmsloppet igen år 2002:
- Då blir distansen cirka 10 km. Vi har ännu inte bestämt tidpunkt för det loppet, berättar Tommie Nordh.
Hässelby SK och Spårvägens FK stöttar Fredrikshof när det gäller arrangemanget av Dagbladsstafetten och Stockholmsloppet.

Anmälan och information om S:t Eriksloppet finns på hemsidan.

Beställ inbjudan till Dagbladsstafetten på e-post [email protected]