Här sätter David rekord på halvmaran

Nytt svenskt rekord på halvmaraton. Med tiden 1.02.09 blev David Nilsson, Högby IF, femma i det japanska elitloppet Ageo City Half Marathon och slog därmed Mikael Ekvalls tidigare svenska rekord med 20 sekunder.
– Lite oväntat utifrån sett kanske men jag har tränat för det här, syftet med resan var att slå rekordet, säger David som tidigare hade 1.03.34 som personbästa.
Se bilderna från loppet och David berätta om loppet i videon här ovan.

David Nilssom har i flera år sneglat på halvmaran i utkanten av Tokyo där det de senaste åren har gjorts bra tider och där det framförallt har funnits en bred elit. I år sprang mer än hundra löpare under 1.05.
Söndagens lopp utvecklades också helt som David hade hoppats. Han hängde på tätklungan som passerade 5 km på 14:32 och 10 km på 29:05.
– Det var ganska lagom fart för mig. Resan fram till tio var väldigt behaglig, men sedan började det att splittras upp och farten blev lite ojämnare och banan blev också lite ojämn, asfalten var lite knöglig och vid 13-14 kilometer var jag lite skeptisk till att jag verkligen skulle ta rekordet. 

Men David hängde på och tillsammans med en japansk löpare lyckades han hålla farten och avancera i fältet.
– Jag visste inte då att det var Yuta Shitara, (den japanska rekordhållaren på både halvmaraton 1.00.17 och maraton 2.06.11) det var först i slutet när folk ropade Yuta som jag förstod att det var han. Det var han som hjälpte mig den tuffaste biten mellan 14 och 19 kilometer.

Kenyanen Vincent Laimoi vann loppet på nya banrekordet 1.01.19. David tappade tio sekunder på Yuta Shitara de sista två kilometerna men klarade femteplatsen – och svenskt rekord med marginal. 

David har i många år tillhört den svenska eliten. Han har deltagit i både EM och VM, tävlar flitigt på alla möjliga distanser, på bana, i terräng och på landsväg. På söndagen skrev han in sig också som svensk rekordhållare: 
– Det har varit en drivkraft att slå rekordet, säger David. Det  finns ändå en viss prestige med rekord.  
– Loppet var nästintill ultmat. Nu har jag gjort den där riktigt bra tiden på halvmaraton så nu känner jag snarare att jag är klar, det kan inte bli så mycket bättre. Men på andra distanser finns det mer att göra, avslutar den 31-åriga Högby-löparen. 

Resultat, Ageo City Half Marathon:
Män
1) Vincent Laimoi, Kenya, 1:01:19
2) Ken Nakayama, Japan, 1:01:32
3) Workneh Derese, Etiopien 1:01:50
4) Yuta Shitara, Japan, 1:01:59
5) David Nilsson, Sverige, 1:02:09 
Kvinnor
1) Kaori Yoshida, Japan, 1:11:54
2) Chun Yu Tsao, Taiwan, 1:13:56 
3) Kaoru Nagao, Japan, 1:15:50