Härlig löparfest på Söder när Yoie Bohlin äntligen vann Midnattsloppet

Yoie Bohlin snabbast på Söder i år

Med dunkande discomusik, strålkastare, samba och riktigt partystämning var mycket sig likt när det 38:e Midnattsloppet arrangerades på Söder i Stockholm. Skillnaden var att det var fler löpare än i fjol – 27.000 anmälda – och ytterligare en distans. Och längst fram i milloppet blev det två premiärvinnare i form av Huddinges Niklas Jonsson, 26, och Hässelbys Johanna ”Yoie” Bohlin, 28.

Midnattsloppet är i första hand ett upplevelselopp som vänder sig till massan med ett tydligt syfte att få fler att röra på sig. Det har till och med gått så långt att prispengarna för de främsta ströks för två år sedan men det blev ändå helt okej segertider. I täten sololöpte Niklas Jonsson andra halvan till seger med 39 sekunder på 30.40 medan damvinnaren ”Yoie” Bohlin med 35.03 hade en segermarginal på 29 sekunder. Tiden var faktiskt tre sekunder snabbare än hennes sju år gamla banpers.

– Jag är supernöjd! Senast jag sprang Midnattsloppet var 2008 då jag var 17 år och slutade trea så det var känslosamt att vara tillbaka här och få vinna, säger Yoie Bohlin som hunnit med det mesta som löpare. Hon har sprungit maraton på 2.52, varit med i Finnkampen på 5000 m, sprungit Lidingöloppets tremil under två timmar och vann 2015 OCR-serien Toughest Mini Tour (hinderbanelöpning).

– Det speciella med Midnattsloppet är den sköna feststämningen och att här är alla typer av människor med. Jag älskar det här.

Artros i ena knäet begränsar dock Yoies löpträning och hon kör därför mycket alternativt som bland annat crossfit. Hon tävlar också i vertikallöpning, det vill säga springer uppför, vilket passar knäet bättre och för två veckor sedan var hon tvåa i Vertical K då hon sprang från Åre torg till toppen av Åreskutan och avverkade de tusen höjdmeterna på 49.28.
  
”Målet var att vinna”
Det var 17 grader och i det närmaste idealiskt löparväder när startskottet gick på Ringvägen strax söder om Zinkensdamm. Snabbast iväg av tjejerna var Hässelbys Sanna Mustonen men Yoie passerade sedan och ledde med 13 sekunder vid 5 km (17.48) borta på Folkungagatan. Därifrån växte avståndet ytterligare fram till målet på Hornsgatan.

– Jag har planerat för det här loppet hela året, jag ville verkligen vara med. Målet var att vinna även om jag inte visste vad det var för motstånd och nu höll det, säger Yoie.

Sanna Mustonen, som i höstas var sjua i terräng-NM, slutade tvåa på 35.34 och hade en knapp minut till godo på trean Johanna Bäcklund, Runacademy, som är mitt i förberedelserna inför VM i maraton som arrangeras i Doha, Qatar, om sex veckor.

Tredje gången gillt för Niklas Jonsson
I manliga loppet var Fredrikshofs Kristofer Låås snabbast i starten men en klunga utkristalliserade sig och höll ihop fram till Sofia kyrka efter fyra kilometer. Då tackade Niklas Jonsson för sig och gled ifrån till vad som blev en helt överlägsen seger på 30.40.

– Helt fantastisk publik! Den bar mig fram under andra halvan av loppet. Det är tredje gången jag springer Midnattsloppet och efter andraplats 2017 och fjärdeplats i fjol blev det tredje gången gillt, säger Niklas som sprungit runt minuten snabbare för varje år. Tvåa blev Kristofer Låås, 31.19, och trea förre juniorlandslagslöparen Andreas Jansson på 31.36.

På den nya 5 km-distansen blev det nästan identiska segertider – 18.21 för män och 18.31 för kvinnor.

Den negativa trenden har vänts
Precis som i stort sett alla andra långlopp har Midnattsloppet i Stockholm haft en negativ trend när det gäller antal anmälda de senaste fyra åren. Från rekordsiffran 40.773 år 2014 har den sjunkit kontinuerlig till drygt tjugosextusen i fjol men i år har det vänt.
– Årets anmälningssiffra hamnade på 27.100 och det är vi nöjda med eftersom målet var att bryta den nedåtgående trenden. Huvudanledningen är det nya 5 km-loppet som hade tretusen anmälda av vilka 75 procent är nya löpare, säger Göran Söderstam som är projektledare för Midnattsloppet.

Men det genomförs givetvis också ett omfattande marknadsföringsarbete.
– Vi satsar nästan enbart på digital marknadsföring med bl a nyhetsbrev och sponsrade inlägg på Facebook och Instagram. Den viktigaste delen är dock sökordsmarknadsföring. De enda tryckta annonser vi kört är två i Mitt-i-tidningarna som distribueras runt hela Stockholm.       

Midnattsloppet i Stockholm var startskottet på den tre veckor lång turnén som fortsätter i Göteborg nästa helg följt av Helsingfors i månadsskiftet och avslutas i Malmö den 7 september.

Jonas Hedman

Midnattsloppet Stockholm 17/8 2019

Män 10 km
1) Niklas Jonsson, Huddinge AIS, 30.40
2) Kristofer Låås, Fredrikshofs FI, 31.19
3) Andreas Jansson, Hässelby SK, 31.36
4) Nils Spetz, Spårvägens FK, 31.48
5) Tim Honing, Honig Allstars, 31.55

Kvinnor 10 km
1) Johanna ”Yoie” Bohlin, Hässelby SK, 35.05
2) Sanna Mustonen, Hässelby SK, 35.34
3) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 36.21
4) Jenny Rutström, Öbacka LK, 37.42
5) Pernilla Elmgren, Ärla IF, 37.52


Män 5 km
1) Sebastian Palmqvist, Stockholm 18.21

Kvinnor 5 km
1) Kerstin Stålberg, Hemse, 18.31

Resultatlistan