Hårrskog snabbast på motorvägen

Broloppet över Öresundsbron har inspirerat Vägverket till att släppa in löpare när nya broar och vägar ska invigas. I våras invigdes Sunningebron i Uddevalla med en halvmara och på lördagen avgjordes Motorvägsloppet på den nya motorvägen mellan Örebro och Arboga.

- En litet annorlunda bana, kan man väl säga, kommenterar segraren Andreas Hårrskog.
Med start mitt i Slyte mitt emellan de båda städerna sprang halvmaratonlöparna in till Arboga. De sista kilometerna på cykelbana, men det är inte det som man kommer ihåg från engångsarrangemanget Motorvägsloppet.
- Det känns litet konstigt när det bara är raksträckor, berättar Andreas Hårrskog. Jag lade mig i innerfil för att komma så nära vägkanten som möjligt för att få lite skydd av träden mot den lite jobbiga vinden.
Men Hårrskog kunde lugnt ha legat kvar i omkörningsfilen. För avståndet till de knappt 200 löparna bakom ökade hela tiden.
- Förra helgen i Stockholmsloppet öppande jag lugnt och tänkte dra på de sista sex kilometerna, nu var taktiken att ge järnet redan från början, förklarar Mora-löparen som nu vann på 1.10.54 - halvminuten bättre än vad han hade förra helgen.
Hårrskog vågade aldrig vända sig om och visste inte att han hade en betryggande lucka till klubbkompisen Johan Gustavsson. I mål blev marginalen nästan fem minuter sedan Gustavsson greppat och sprungit i mål med den kundvagn fullastad med varor som en sponsor ställt upp en kilometer från mål.
- Jag struntade i kundvagnen och ville göra en bra tid istället, förklarar Hårrskog som tidigare i år satte pers med 1.09.14 på halvmaran i Broloppet.
Två kraftiga stukningar under sommaren har trasat sönder säsongen för Hårrskog. Nu blir det något kortare lopp, men Lidingöloppet utan ett enda långpass på hela sommaren är inte att tänka på.
Totalt var det närmare 1000 deltagare i Arboga OKs arrangemang. Största klassen var dock Inlineloppet som samlade närmare 500 deltagare.