Hinderlöparna dominerade terräng-SM

Ida Nilsson vann 4 km, Linda Ström 8 km och i herrarnas 4 och 12 kilometer vann Henrik Skoog båda distanserna. Helgens SM i terränglöpning dominerades av löpare som den här säsongen satsar på hinderlöpning.

Årets SM i terränglöpning avgjordes på en ralativt snabb och flack bana i Nolhagsparken i Allingsås. Med ett varierat underlag mellan gräs, sand och grus blev det ändå utslagsgivande banor. Damernas åtta kilometer på söndagen fick en spännande upplösning och bjöd på helgens sensation.
Förhandsfavoriten Christin Johansson såg ut att kontrollera loppet när hon efter tre av fyra var hängde av Rånäs 4Hs EM-klara maratonlöpare Anna Rahm.
Bakom tätduon kom dock Hässerlbys Linda Ström starkt:
- Jag tog det lugnt i början, och det var först när det var 500 meter kvar som jag insåg att jag kunde vinna, berättade Linda efter loppet.
Linda Ström tog sig alltså förbi Anna Rahm och strax innan upploppet passerade hon en stumnande Christin Johansson. Segermarginalen i mål blev nästan 50 meter.

Därmed tog Linda Ström från Wedevåg men tävlande för Hässelby SK sitt första individuella SM-guld, i sitt livs bästa idrottshelg. På lördagen tog Linda silver på 4000 meter bakom Ida Nilsson. Tillsammans med Lisa
Blommé och Jenny Johannseson (4km) och Anna von Schenck (8km) tog Hässelbys tjejer guld i båda lagtävlingarna.

Linda Ström och Ida Nilsson (som efter en fotskada tidigare i år valde att springa endast korta banan i SM) satsar på att kvala in till EM i Göteborg på 3000 meter hinder. Dubble terrängmästaren Henrik Skoog har inte bestämt sig om det blir hinder eller 5000 meter i Göteborg.

Spårvägenlöparen har redan hittat formen. Efter lördagens seger på korta banan bestämde sig Skoog att pröva även 12 kilometer på söndagen och låg och avvaktade i tätklungan in på det fjärde varvet (av sex) innan han satte in segerstöten:
– Jag hade tänkt köra först på det femte, men tyckte att det gick så sakta att jag kunde köra. Det är nästan enklare att ligga längst fram, sade Henrik efter loppet.
Hälle IFs Henrik Ahnström försökte hänga på i båda loppen men fick båda dagarna ge sig för Skoog på slutet. Hälle fick däremot laggulden båda dagarna trots att klubbens stjärna Mustafa Mohamed är skadad.