Holmén hoppas vara i form till VM

På tisdagen åker finländske Europamästaren i maraton från München 2002, Janne Holmén, till Sydafrika. Nu gäller hårdträning för att rehablitera sig efter en operation i vintras och att komma i form till VM i Helsingfors i augusti.

– Det är meningen att jag skall träna för fullt igen. Isolationen på träningslägren brukar också innebära att arbetet på doktorsavhandlingen flyter på bättre än hemma, förklarar Janne Holmén som hoppas kunna doktorera i historia vid Uppsala universitet inom något år.
Janne Holmén skriver själv i en krönika på finska YLE:s hemsida om den tuffa vintern med en operation och vägen tillbaka.
– Idrottsmässigt har jag haft fullt upp med att rehabilitera min akillessena, som operererades den 26:e januari. Problemet var en utväxt på hälbenet som skavde mot akillessenan. Operationen lyckades bra, och jag kom snabbt igång med rehabilitering och fysioterapi.
– Innan jag kunde börja springa så tränade jag en gång om dagen i bassäng och en gång på gym, och därtill kom rehabiliteringen. Jag som är van att börja träningspassen från farstutrappan fick nu pröva på hur mycket tid idrottare i andra grenar får lägga ner på transporter.
– Jag kunde redan efter 3 1/2 vecka börja jogga mycket lätt, med stöd av barnvagnen. Det var meningen att jag skulle börja med friska promenader vid den tidpunkten, så man kan säga att jag hoppade över ett steg i rehabiliteringen.
Janne Holmén springer nu utan att känna någonting i hälen, och konditionen blir bättre vecka för vecka. Det enda frågetecknet är om han hinner komma i tävlingsform till VM i Helsingfors i augusti.