Ida sprang rakt upp i världstoppen

Ida Nilsson tar emot hyllningar i målet som segrare i presttigefyllda Transvulcania Ultramarathon.

På lördagen sprang Ida Nilsson rakt in i världseliten i traillöpning. Den 35-åriga svenskan vann sensationellt Transvulcania Ultramarathon, ett av världens mest prestigefyllda ultratrail-lopp. Med tiden 8.14.18 var hon mer än en kvart före tvåan i det 73.3 km långa loppet tvärs över ön La Palma.

– Transvulcania blir det första riktiga provet som traillöpare, sade Ida Nilsson inför resan ner till La Palma.

Debutanten Ida Nilsson tog redan under de första timmarna ledning i loppet och höll sedan avståndet till de jagande världsstjärnorna med bland andra tvåfaldiga segraren, nyzeeländskan Anna Frost.

Ida Nilsson har en framgångsrik karriär som banlöpare. Hon blev sjua på 3000 meter hinder i EM 2006 och deltog året innan på  VM i Helsingfors. Ida har tio SM-guld, på 5000 meter, 3000 meter hinder och i terränglöpning innan hon lade ner elitsatsningen. De senaste året har hon tagit upp löpningen mer på allvar. Hon vann Axa Fjällmaraton och var bästa svenska i Ultravasan 2015, vilket gav mersmak på att testa mer ultralopp.

Ida som är född och uppvuxen i Kalmar med flacka omgivningar sprang nu inte inte bara 73,3 kilometer utan klarade på vägen av 4415 höjdmeter över La Palma som är en av Kanarieöarna.

– Jag började med skidalpinism för några år sedan och har i vinter bott i Schweiz där jag tränat med Emelie Forsberg. Jag har tränat mycket med Emelie som har inspirerat mig att testa mer ultratrail, berättade Ida inför lördagens lopp.

Emelie Forsberg som är ett av ultratraillöpningens stora affishnamn vann Transvulcania 2015, men har fortfarande problem med en korsbandsskada som hon ådrog sig i vintras och fanns inte med i lördagens lopp. Stora delar av den övriga världseliten fanns dock på plats. Idas imponerande seger ger henne säkert nu en plats i det svenska laget till VM i ultratrail som avgörs i Portugal 29 oktober. Tillsammans med Emelie Forsberg och kanske Mimmi Kotka har Sverige stor chans till VM-guldet i lagtävlingen.

Fantastiska familjen Nilsson

Ida Nilsson är syster med David Nilsson som är en av Sveriges främsta manliga långlöpare, svensk representant på VM i maraton 2015. Systern Johanna vann ett EM-brons i terränglöpning och brodern Marcus har representerat Sverige i VM i tiokamp. Pappa Carl-Gustaf  och mamma Katarina har båda framgångsrika löparkarriärer med SM-medaljer.

 

Redan efter 22 kilometer hade Ida Nilsson en klar ledning i Transvulcania.