Ingen lätt seger i Östergarn

Värmen pressade löparna när Östergarn Marathon avgjordes i lördags. Solen stekte och loppet avgjordes när Cédric Schwartzler satte sig i ett dike trots att han var i ledning. Istället blev det hemmalöparen Olof Thunegard som tog hem den prestigefyllda segern i herrklassen med segertiden 2.42.37.

Olof Thunegard har sprungit samtliga nio Östergarn Marathon. Alla är har han varit med och utmanat om segern i Gotlands enda maratonlopp. Den fartvillige gotländske bonden är i år bättre än någonsin med nytt personbästa på 2.37 och en 25:e plats i Stockholm Marathon.

Men när FK Studenternas Cédric Schwartzler gick på knock det första 16 km varvet vågade inte Olof hänga på i den högt uppdragna farten. Cedric Schwartzler sprang till och med ifrån stafettlöparna på det första varvet och med över två minuters lucka såg loppet ut att vara avgjort.

Löpningen såg så lätt ut för Cédric som chansade med att springa i världens lättaste löparskor - ett par Asics Hayate - specialimporterade från Japan. Vikten är bara hälften av ett par vanliga tävlingsskor. Teoretiskt finns mycket energi att spara om man springer maraton i så lätta löparskor som möjligt. Men lätta skor är också tunna skor och 42 kilometer med minimal stötdämpning kräver ben i bästa form.
- Det var en chansning att springa i de lätta skorna, sade Cedric Schwartzler som var mycket bedrövad över att ha tvingats bryta trots att han var i ledning i loppet.
– Jag kunde inte fortsätta. Benen var stumma och jag var helt överhettad. Det gick bara långsammmare och långsammare och till slut kunde jag inte springa längre.

Olof Thunegard övertog ledningen och vann med drygt tio minuters marginal till tvåan Hannes Hedvall. Ändå tyckte inte Olof att det var en lätt seger:
- Jag fick verkligen kämpa efter 35 kilometer. Jag tog slut och tappade fart jag också.

Åsa Hällstorp, Varvberg, visade att det gick att springa fort i värmen. Åsa förbättrade sitt personliga rekord med elva minuter. Tiden 3.20.53 räckte till seger i damklassen även om det endast skiljde 20 sekunder till tvåan Aurore Byström i mål.

Totalt sprang 250 löpare i Östergarn. Stafettklassen satte deltagarrekord och Rånäs 4H banrekord när laget Anders Fransson, Nicklas Österberg och Annelie Fransson vann på 2.27.41