Janne Ottosson – maratonlöparen

Janne Ottosson är mest känd för sina fyra Vasaloppssegrar och två OS-guld i stafett. Men precis som många andra skidåkare har han även tävlat en del i löpning. Maratondebuten skedde 2004 och i höstas pressade han 45 år gammal det personliga rekordet till 2.39.20 i New York City Marathon.

Jannes bästa löparprestation är en 16:e-plats i halvmaran Stockholmsloppet 1985 då han blev 16:e man på 1.09.30. I höstas gjorde han sin andra mara då han blev näst bäste svensk i New York City Marathon.

Hur kom det sig att du sprang New York City Marathon?
– Det har länge varit en dröm att springa maran i New York och få uppleva staden. Dels för att ha gjort ett maratonlopp och helst då i New York City. Jag och min kompis Peter Thor hade tänkt springa tillsammans men på grund av skadeproblem så hade inte han tränat så mycket så jag gjorde mitt eget lopp. Då kom tävlingsinstinkten och jag sprang lite för fort i början (1.16 halvvägs). Sista milen blev riktigt tuff med ordentlig smärta i låren.

Men det var inte ditt första maratonlopp?
– Nej, jag sprang Stockholm Marathon 2004. Det var Peter som lockade med mig. Vi tog det lugnt första halvan (1.23) och hade sedan 1.20 på den andra. Det var rätt upplägg för mig som är ovan vid asfalt. Trots det så blev jag stel i låren på andra varvet. Jag är ju ganska fyrkantig kroppsligt sett och har mer mått som en ishockeyspelare än en löpare (174 cm/78–80 kg).

Vad var svårast?
– Det hårda underlaget. Som skidåkare är jag van att springa långpass i skogen på upp till tre timmar så konditionen är det inget fel på. På asfalt tar benen slut efter tre mil.

Hur förberedde du dig?
– Jag rör på mig ganska mycket och kör ungefär fem pass i veckan året runt. Skidor på vintern och löpning vår, sommar och höst. Inför New York City Marathon körde jag ett långpass på 35 km på asfalt varje helg de sista månaderna före loppet. Utöver det blev det entimmespass. Jag körde också lite fart en gång i veckan och sprang då 5 km snabbdistans.

Vad har du för andra meriter som löpare?
– 1985 sprang jag halvmaran Stockholmsloppet på 1.09. Men då hade jag inte sprungit någonting på väg före och fick ordentligt ont i baken efteråt. Det har också blivit några halvmaror i vägstafetterna Vindelälvsloppet och S:t Olavsloppet. Jag har inte sprungit Lidingöloppet och inte heller testat bana. Däremot har jag sprungit Fjällorienteringen ett antal gånger. Det är en tävling där man springer i par, 2–3 mil per dag i tre dagar i obanad terräng. Jag har bland annat blivit tvåa flera gånger med Torgny Mogren.

Hur mycket tränade du under skidkarriären?
– 650–750 timmar per år. Jag pulserade träningen med en hård vecka (ca 25 timmar) följd av en lättare (14–15 timmar). Vi var på läger ungefär varannan månad och då blev det 10–12 pass i veckan med distansåkning, intervaller och styrketräning med kroppen som vikt. Från maj till oktober bestod träningen till 60 procent av löpning och 40 procent av rullskidor. Till detta kom styrketräning. Ett löppass kunde vara tre timmar i skogen i delvis obanad terräng med intervallinslag i form av berg och liknande.

Har du några träningstips till löparna på marathon.se?
– Om man satsar på maraton så tror jag att det är viktigt med regelbundna långpass. Det är det enda sättet att vänja kroppen vid kolhydrats- och fettförbränning. Det är självklart också viktigt att träna på asfalt även om jag också rekommenderar löpning i skogen. Det är jättebra träning eftersom man får upp pulsen vilket ger kondition. Skaderisken är också minimal.

Vad gör du idag?
– Jag är tränare på Bergs skidgymnasium här i Åsarna. Vi har 17 elever. Parallellt driver jag företaget Otto-ski som arrangerar Vasaloppsläger för motionärer och elitmotionärer från december till januari. Slipning av skidor och vallaservice är annat som vi erbjuder.

Janne Ottosson är gift och har två barn, 11 och 14 år gamla. Vid sidan av idrotten hör natur och jakt till favoritsysselsättningen. När det gäller maratonlöpning så är han dock tveksam till fler maratonlopp.
– Mina ben tar så mycket stryk!

Fakta Jan Ottosson
Född: 10/3 1960 i Högsäter (Dalsland)
Längd/vikt: 174 cm/78–80 kg
Förening: Åsarna IK
Främsta meriter som skidåkare: Två OS-guld i stafett (1984 och 1988), OS-6:a 50 km (1988), VM-6:a 15 km (1991), fyrfaldig Vasaloppsvinnare (1989, 1991, 1992, 1994), 8 ind. SM-guld och 55 i lag/stafett.

Personliga rekord i löpning
Halvmaraton: 1.09.30 (85)
Maraton: 2.39.20 (05)

Mer om Intervjuer 2003-2006