Obotligt sjuk - bäst i Sverige

Fredrik Uhrbom, Spårvägen, är unik i ordets verkliga mening. Han är den ende långlöparen som tävlar – och gör det framgångsrikt – trots att han lider av en obotlig sjukdom, nämligen giftstruma.
Nu är det numera inte lika farligt som det låter. Giftstruma innebär att sköldkörteln producerar mer hormoner än den ska.

Hur upptäckte du sjukdomen?
- Jag blev i jättedålig form och misstänkte överträning så jag gick till Claes Östberg på Solnakliniken. På blodprovet kryssade han i rutan för hormoner på papperet han skickade till labbet.

Vad sade läkarna om elitträning?

- Helt olika. En trodde att jag riskerade en hjärtattack och kunde dö. Claes trodde att jag kunde fortsätta när giftstruman stabiliserat sig. Och det visade sig att han hade rätt.

Giftstruma blir man inte av med. Hur hanterar du det?

- Jag tar en tablett om dagen med ersättningshormon. Under vintern hade vi svårt att hitta rätt dosering så vissa dagar kunde jag känna mig rätt hängig. Men nu känns det som det fungerar bra

Nu är du tillbaka i samma form som innan du blev sjuk. Du toppar exempelvis Sverigebästa på 10 000 meter med 29.51,7. Har du någon gång funderat på att lägga ner det här med löpning under den här perioden?

- Nej, faktiskt inte, nej! Det som försvunnit är jag inte längre kan fokusera och ladda för ett lopp på samma sätt som tidigare. Formen får bli lite vad den blir.

Hur fungerar det att kombinera jobb på Alecta med elitträning?

- Jag jobbar 80% och det har funkat bra i två år även om det kan bli lite stressigt vid lunchen ibland. När jag tränar som mest blir det 12-13 pass i veckan

Två veckor kvar till SM. Hur är det med formen?

- Jag kom just in från ett pass som innehöll 12x1000 med 45 sekunders vila ute vid Djurgårdsbrunnskanalen. I snitt blev 3.03 per tusing. Det känns ganska bra med andra ord.

Blir det både 5000 och 10 000?

-Jag satsar på 10 000 i första hand men jag kommer nog också att ställa upp på 5000.

Du har ett brett register som löpare, allt från 800 upp till halvmaran. Hur kommer det sig?

- Jag tränar långt samtidigt som jag är naturligt snabb. Jag kan gå ut och springa 800 på 1.55 vilken dag som helst. Inte elit direkt men rätt hyfsat

När blir det maratondebut?

- Den 18 januari nästa år i Dubai. Jag och en kompis tar det som ett testlopp för att kola om kroppen funkar att springa så här långt och om det är värt att satsa på maran.

Mer om Intervjun