Intressant start för Lilian i Berlin

Lilian Magnusson gör en intressant start i Berlin Marathon på söndag. Årets svenska löparkomet har visat fin form de senaste månaderna och siktar nu på en tid under 2.40.

Lilian noterade personligt rekord i våras när hon i 29 graders värme noterade 2.48.26 i Stockholm Marathon. Hon blev samtidigt SM-tvåa i maraton.
I början av augusti vann den 38-åriga Spårvägen-löparen SM-guld på 10 000 m och en månad senare segrade hon på samma distans i Finnkampen.
Nu satsar Lilian på en bra tid på sin favoritdistans maraton. Chanserna att förbättra tiden från i Stockholm är goda. Banan i Berlin är flack. Vädret blir betydligt bättre än i Stockholm. Väderleksprognosen talar om mulet och c:a 17 grader varmt på söndag.

I herrarnas elitklass återfinns tre av fjolårets svenska EM-löpare; Kristian Algers och Marek Poszepczynski från Enhörna samt Kristoffer Österlund från Umeå.

Berlin Marathon är ett av världens största maratonlopp. 40 216 löpare från 115 nationer är anmälda till söndagens tävling (31 777 män och 8 438 kvinnor).
I startlistan hittar vi 554 svenskar (433 manliga och 121 kvinnliga löpare). Det betyder att Berlin tillsammans med New York är det populäraste resmålet för svenska maratonlöpare.
Det enda lopp som har fler svenska deltagare än Berlin och New York är Stockholm Marathon.
För drygt 15 år sedan – åren före och efter Berlinmurens fall – hade Berlin Marathon omkring tusen svenska deltagare.
Att så många svenskar springer i Berlin beror på att detta är lätt att ta sig till Berlin och lätt att anmäla sig till loppet. SCC Berlin, som arrangerar tävlingen, låter även utländska löpare anmäla sig på egen hand. I t.ex. London Marathon och New York Marathon tvingas de utländska löparna anmäla sig via researrangörer som fått köpa startplatserna i loppet till extra högt pris.

I samband med Berlin Marathon avgörs också ett maratonlopp för inlineåkare som samlat 7824 deltagare och ungdomstävlingen Mini-Marathon med 10 788 anmälda pojkar och flickor.